maandag 22 april 2024
spot_img

Het gaat bijna beginnen! Caroline Groot naar Paralympische Spelen

We zijn er dan (eindelijk) echt aan begonnen: de laatste voorbereidingen voor Tokio 2020! Want zo wordt het nog steeds genoemd, ook al is het een jaartje te laat. Samen met TeamNL zijn wij in Portugal om de laatste trainingen af te werken voordat we echt vertrekken naar de Spelen. We doen niet veel meer maar doen vooral alles goed en volle bak. We proberen uit alles zo veel mogelijk voordelen te halen voor tijdens de wedstrijd: jetlag-protocollen, hitte-protocollen, Covid-19-protocollen en ga zo maar door. De dagen bestaan uit trainen, eten, corona testen en slapen. En daartussen in de zon zitten op ons balkon… We moeten wennen aan de hitte van Tokio toch?

We vliegen op 16 augustus terug naar Schiphol, waarna wij een dag later vertrekken naar Tokio. Ruim een week voor de wedstrijd zijn we in het baandorp en kunnen we echt aan de laatste lootjes beginnen. We gaan dan de baan testen en kijken hoe de omstandigheden zijn.
Ik sta op de startlijst voor de 3 km achtervolging en de 500m sprint. Beide individuele tijdsonderdelen op de baan. Kansen zijn er voor mij alleen op de 500m, de achtervolging is een hele andere tak van sport. De regel vanuit de UCI is: je moet op minimaal 2 onderdelen starten. En aangezien er maar één sprint onderdeel is moet ik starten op een duur onderdeel.

Mijn medaille kans op de 500m is groot. Als we naar de uitslagen van het laatste WK kijken zou ik op dit moment op zilver staan. Nu is dat ook gelijk het probleem want het laatste WK was in januari 2020. Al een hele tijd geleden en ik heb geen grip op wat de concurrentie heeft gedaan sindsdien. In hoeverre ik mijn kansen kan inschatten is dus twijfelachtig.
Mijn twee grootste concurrenten zullen waarschijnlijk Kadeena Cox (Groot-Brittannië) en Kate O’Brein (Canada) zijn. Kedeena was altijd mijn grootste tegenstander. Ze heeft altijd sneller gereden en mijn doel was om haar te verslaan. Op het laatste WK in 2020 lukte dat voor het eerst maar niet met een groot verschil. Zij is dus zeker nog gevaarlijk en een grote tegenstander.
Daarnaast is Kate nog velen malen beter. Kate is er nieuw bijgekomen op dat laatste WK en is na een ongeval bij Paralympisch wielrennen terecht gekomen. Voor haar ongeval kwam ze uit voor het Olympische Canadese team en heeft meegedaan aan de Olympische spelen in Rio de Janeiro 2016. Een ervaren renster dus en dat bleek op het afgelopen WK. Alle wereldrecords bij de sprint onderdelen gingen eraan en ik sta mijlen ver achter haar. Mijn 500m tijd was daar 36.159 sec en die van Kate 35.223 sec. Dat is dus bijna een seconden op 500m, en dat is een groot gat. Daarnaast rijden zowel Kate als Kedeena in C4 en ik in C5. Dat betekend dat ze op papier een zwaardere handicap hebben en dus een factor krijgen op mij. Hun tijd wordt dan bijvoorbeeld gecorrigeerd met 99,80% waardoor ze dus met een langzamere tijd mij kunnen verslaan. Nu is die correctie nog niet bekend maar zal wel minder worden aangezien de echte tijd van Kate al een heel stuk sneller is dan die van mij. Kortom: Kate is de grootste kanshebber op goud, Kedeena en ik liggen vlak bij elkaar om zilver en brons. Maar zoals ik al zei, er valt misschien weinig over te zeggen nu de laatste resultaten uit januari 2020 komen.

Caroline op archiefbeeld. Foto aangeleverd

Na het WK in 2020 waren we blij en verrast, maar helaas niet blij verrast. We waren blij dat ons doel om Kedeena te verslaan gelukt was maar waren verrast door de nieuwkomer. We gingen met aardig wat huiswerk naar huis. De berekening is uitgekomen op een tijd van 34,7. Dan hopen we genoeg te hebben voor goud. Dit betekend dat ik van een 36,1 naar een 34,7 moet. Dat is een heel groot gat en misschien wel helemaal niet haalbaar. Toch hebben wij er alles aan gedaan om het wel te halen. Verbetering in materiaal, trainingen en in teamgenoten. Ik ben mee gaan trainen met de olympische talenten groep waar mannen rijden waar ik enorm veel aan heb gehad. Het materiaal kan in geen enkel opzicht beter en ook de voorbereidingen zijn in orde. Dat ik ben verbeterd ten opzichte van het afgelopen WK weet ik zeker, hoeveel ik ben verbeterd gaan we zien tijdens de wedstrijd. Mijn doel is om in ieder geval zo dicht mogelijk bij Kate te komen en ervoor te zorgen dat ze zich geen enkel foutje in de race kan permitteren. En dan is het afwachten wat het waard is. Maar mijn concurrentie weet net zo weinig van mijn voorbereiding als ik van die van hun dus wie weet ben ik wel degene die verrast! We gaan zien wat alles waard is en wie met de medailles naar huis gaan. Op 27 augustus weten we het.

Mijn 500m is op 27 augustus om 7:38 Nederlandse tijd, ik zal als een van de laatsten starten. Voor de liefhebbers is mijn 3 km achtervolging op 24 augustus om 4:10 Nederlandse tijd. Maar zoals ik al zei, dat is niet mijn onderdeel en rij ik alleen omdat het moet.
Caroline Groot

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen