Els van den Bosch. Foto aangeleverd

Het kunstwerk van staal dat bovenop de dijk staat nabij Dijkweg 1 blijkt na enig speurwerk een werk te zijn dat is gemaakt door de in Andijk geboren kunstenaar André Volten. Inmiddels prijkt er een naambord op zijn werk. Een poosje geleden fietste een Heemsteedse kunstliefhebber langs dat kunstwerk en constateerde dat het aan restauratie toe is. De vogelpoep kon ik er nog wel afschrobben, maar de roestblaren: daar wist ik geen oplossing voor. Deze attente man zocht contact met de stichting Andre Volten en, u raadt het al, zij dachten aan mij, vanwege mijn eerdere privé project ‘mysterie van het kunstwerk op de dijk’.

Er is een prijsopgave gemaakt door een installatiekunstenaar en ik hoop van harte dat het gaat lukken het bedrag bij elkaar te krijgen. Want kunst in de openbare ruimte, dat is toch uniek? Als raadslid kan ik heus wel een naambordje voor elkaar proberen te krijgen, maar de kosten voor restauratie van een beeld; daar moet ik me verre van houden. Je wilt toch niet half de schijn van belangenverstrengeling opwekken? Wel gaf ik wat tips. Een aanvraag indienen bij de gemeente maar ook u weet; het zijn financieel woelige baren in onze gemeente. Of een aanvraag indienen bij het VSB fonds, of het Rabobank coöperatie fonds. Of start een crowdfunding, dit bleek succesvol voor Dorpshuis Centrum en ook Zwembad de Weid heeft hierdoor al mooie dingen gerealiseerd. De kracht van de samenleving! Dat zie je ook duidelijk bij de dorpsveilingen, wat werd er veel geld opgehaald in bijvoorbeeld Wervershoof, Andijk, Onderdijk en maar liefst een recordopbrengst op Zwaagdijk-Oost, geweldig! Inwoners en ondernemers hebben graag iets over voor hun eigen buurt, hun eigen voorzieningen en leefomgeving. Ik vind dat hartverwarmend en ben ervan overtuigd dat het enorm verbindend werkt.