maandag 22 april 2024
spot_img

Het hele jaar rond opruimen

De afgelopen weken was er veel aandacht voor zwerfvuil en werden er allerlei acties georganiseerd om met elkaar eens iets te doen aan al die blikjes, flesjes en andere rommel in de natuur. Jan Groenveld ruimt al enkele jaren zwerfvuil op, niet alleen in een week dat er aandacht voor is in de media, maar juist het hele jaar rond.
“Als ik fiets en ik zie vuil liggen, dan valt dat mij op. Ik heb daar last van,” vertelt Jan. “Klagen helpt weinig, je kunt er beter iets aan doen. Van de gemeente Medemblik heb ik een grijper gekregen en inmiddels heb ik al vele kilo’s rommel uit de berm weggepakt en afgevoerd.”

Multitasken
Jan probeert een zo klein mogelijke voetafdruk op de planeet achter te laten. “Zo hebben wij zonnepanelen op ons dak en rijd ik een elektrische auto. Als die aan de laadpaal staat moet ik een uur wachten. Dat uur probeer ik me nuttig te maken. Terwijl de auto oplaadt, ruim ik op rondom die plek. Tegelijkertijd luister ik naar een luisterboek op mijn koptelefoon.”

Nazomer het lastigst
Jan ruimt het hele jaar door rommel op. De late zomermaanden zijn het lastigst. De gemeente kiest er voor, o.a. vanwege de biodiversiteit, om de bermen niet te maaien. Het gras staat dan hoog en daardoor zie je de rommel minder makkelijk liggen.

Rondje MacDonalds
“Laatst was ik in de buurt van de Mac Donalds in Enkhuizen. En langs de weg daar lag er veel rotzooi op de grond. Dat leek me een mooi klusje voor komende zaterdag bedacht ik me. Die zaterdag trof Jan echter een keurige berm aan! “Iemand anders was me voor geweest,” lacht hij hartelijk.

Leuke vondsten
Meestal zijn het blikjes en plastic flesjes die je vindt. Maar ook voor sigarettenpeuken en weggewaaid of gegooid papier steekt Jan zijn happer uit. “Op de flesjes zit nu statiegeld, dus die probeer ik dan even apart te houden en in te leveren zodat ze op de juiste manier gerecycled kunnen worden.” Jan vindt ook wel eens bijzonder dingen die een lach om zijn mond geven. “Briefgeld vinden is natuurlijk altijd een bijzondere ervaring. Ook vind ik wel blikjes die nog gevuld zijn, helemaal nog afgesloten. Steeds verrast het me weer.”

Juiste mindset
Of het nu komt omdat zijn dochter en de kleinkinderen (met school) ook zwerfvuil opruimen, of dat hij zich zo aan alle rommel stoorde dat hij wel iets moest doen? “Wanneer en waarom ik er precies mee begonnen ben weet ik niet meer. Wel word ik er steeds handiger in en heb ik inmiddels een metalen ring om de vuilniszak open te houden, die ik m.b.v. een vlaggenstok op mijn fiets heb gemonteerd. In mijn auto ligt altijd een rol vuilniszakken,” vertelt Jan. “Vanuit mijn geloof – dat God de schepping heeft gemaakt- kan en wil ik niet anders dan een bijdrage leveren aan een prettige wereld en daar draag ik mijn steentje aan bij.”

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen