Anoek Harder is de Facebook groep gestart en nodigt jongeren uit zich aan te melden. Tekst en foto: OdB

Anoek Harder (23) merkte dat ze diepgang en zingeving miste in haar leven. “Zo’n gevoel van is dit het nou? Slapen opstaan eten werken en weer opnieuw? “Vaak wel een Whatsappje of een kort gesprekje in het voorbij gaan. “Hoe is het ermee,” vraagt iemand je dan. “Als je zegt dat het goed gaat, is het gesprek eigenlijk al voorbij. Iedereen is druk en afgeleid.”

Vanuit die behoefte is Anoek gestart met een Facebookgroep voor Jongeren uit West-Friesland en directe omgeving. “Daar kan iedereen zich aanmelden die zich geroepen voelt. We hebben niet veel regels, maar reclame is niet toegestaan en we vragen ‘goed fatsoen’. Er wordt hier respectvol omgegaan met elkaar en elkaars mening. Je ontmoet er gelijkgestemden, kunt er melding maken van een activiteit, je verhaal kwijt of juist je vragen stellen. Positiviteit en verbinding staan centraal.”

Soms weet je het niet
Anoek vertelt: “Zelf liep ik tegen een aantal dingen aan. Ik ben gevoelig voor sfeer en energieën. De wereld om me heen ervaarde ik als druk, te veel prikkels en ik ervaarde een hardheid waarin te snel en te vaak een oordeel gegeven werd. Concreet en in praktische zin weet ik nog niet wat ik wil, maar ik weet nu wel wie ik ben en wat ik wil uitdragen. Dat heb ik geleerd door mijn burnout en doordat ik in therapie ben gegaan.

De studie Sociaal Pedagogische Hulpverlening heeft mij vooral geleerd over gedrag van mensen. Zonder oordeel naar mensen te kijken en nieuwsgierig te zijn naar wat er achter het gedrag ligt. Ik heb ook geleerd dat ik mensen wil helen van trauma’s en onverwerkte pijn en verdriet. Door liefdevol aanwezig te zijn en een stukje mee te wandelen op iemand zijn pad. Graag draag ik bij aan een oplossing in plaats van aan een probleem.”

Mijn motto voor 2020
“Mijn motto voor het nieuwe jaar luidt: minder veroordelen, meer verbinden. Daar heb ik zelf behoefte aan en daar zet ik me voor in. Dat deel ik ook met anderen omdat ik ervaar dat ik daarin zeker niet de enige ben. Vanuit mijn gevoel, vanuit spiritualiteit en behoefte naar verbinding onderneem ik van alles.

Je kracht vinden
Vergis je niet in de kracht die schuilt in elk mens. Of de kracht die iemand kan ervaren door het geven van en het kunnen ontvangen van complimenten en waardering. Openheid kan heel bevrijdend zijn. “De facebookgroep heeft mij in elk geval al twee heel waardevolle relaties opgeleverd met Steven Korpel (32) en Joost Botman (25). Bij hen vind ik een stuk herkenning en er is een klik. Samen zijn we de drijfveer achter de Facebookgroep en hopen we dat we meer jongeren deze ervaring kunnen bieden.”

FB Jongeren van Westfriesland
De facebookgroep van Jongeren uit West-Friesland en omgeving is bedoeld voor jongeren uit de regio die met elkaar in contact willen komen en willen delen over wat hen bezig houdt. Een veilige omgeving waar respectvol met elkaar omgegaan wordt. Een fijne omgeving voor nieuwe ontmoetingen en delen over het leven!

Kijk op: www.facebook.com/groups/jongerenvanwestfriesland/ De groep heeft inmiddels meer dan 110 leden. Meld je aan als je daar behoefte aan hebt, je bent van harte welkom!