woensdag 24 april 2024
spot_img

Het is zover; het boek ‘Andijk in de 20e eeuw’ is te koop!

Na twee jaar wekelijks, en soms zelfs twee keer per week, de koppen bij elkaar te hebben gestoken is het moment daar. Het boek ‘Andijk in de 20e eeuw’ ligt klaar om verkocht te worden. Jacco Mantel en Dirk Spijker zijn trots op het eindresultaat en blij dat de boeken binnen zijn. ‘Nu nog verkopen, maar dat komt wel goed!’.

Ontstaan
Jacco verzamelde al een aantal jaren onder andere ansichtkaarten en foto’s van Andijk en is maar gewoon begonnen terwijl hij lang niet alles wist. Mensen zeiden wel vaker dat hij er eens een boek van moest maken. ‘Er waren al wel boeken maar er is nog wel meer dan wat er in die boeken staat.’ Jacco wist dat Dirk een hoop over de historie van Andijk wist en hij kwam Dirk een keer op de dijk tegen. ‘We raakten aan de praat en dit boek is het resultaat!’ ‘

Samenwerking
De mannen vullen elkaar goed aan. Waar Jacco de verzamelaar is, is Dirk degene met de kennis. ‘We hebben het echt met z’n tweeën gedaan, dat is beter dan alleen, maar ook beter dan met z’n vijven. Alleen zie je bepaalde dingen niet en nu kan je elkaar aanvullen en corrigeren’, aldus Dirk. Daarnaast weet Jacco meer van Andijk Oost en Dirk meer van Andijk West. ‘ Ik heb altijd in Oost gewoond, altijd tussen de Middenweg en ’t Hornpad en daar ook altijd gewerkt’, vertelt Jacco.

Informatie
Het boek bestaat voornamelijk uit foto’s en leuke wetenswaardigheden. De straten worden beschreven en je vindt er oude kaarten in, ook van voor de dijkverbreding. ‘We hebben ook foto’s van anderen gebruikt, mensen wisten ons te vinden. Daarnaast zijn we bij mensen langs geweest, zo kwamen we toch weer aan nieuwe informatie.’
Jacco vertelt dat er een vrouw uit Enkhuizen langskwam. Ze had ansichtkaarten uit Andijk mee. ‘Er zat toch een mooie tussen, later vroeg ze wat de piepers kostten die aan de weg stonden. We hebben de kaart geruild voor een zak. Ik heb toen een bordje opgehangen met ‘ansichtkaarten te ruil voor piepers’ maar er is nooit meer zo’n ruil geweest’, lacht Jacco.

Verzamelen
Dirk en Jacco gaan door met verzamelen. Mocht u dus nog mooie foto’s en dergelijke hebben zien ze deze graag. ‘We gaan geen boek meer maken hoor, dat mag de volgende generatie doen’, lachen de mannen. Wel willen ze zelf graag hun medewerking verlenen door informatie te geven aan mensen die hierom vragen.

Verkoop
Voor 35 euro wordt het boek bij u thuisgebracht als u in Andijk woont. Als u buiten Andijk woont zijn de kosten 40 euro, of 35 euro als u het boek ophaalt.

U kunt het boek bestellen door het bedrag over te maken op NL73RABO0343070766 t.n.v. J.G. Mantel.
Belangrijk: vergeet niet uw adresgegevens te vermelden in de omschrijving!

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen