Bart Huisman. Foto aangeleverd

Ik ben op vakantie met de trein. Niet omdat ik helemaal niet meer wil vliegen, ook ik zal echt nog wel eens een mooie reis naar het verre buitenland maken, maar er is ook zoveel te ontdekken op trein afstand. En de reis zelf is al prachtig met mooie uitzichten langs de route.

Er wordt wel eens een opmerking gemaakt omdat ik bij GroenLinks zit dat ik bepaalde dingen “dan ook niet meer” zou mogen. Terwijl GroenLinks als het om het reizen gaat juist een petitie heeft gehad meer treinen minder vliegen. In díe volgorde. Als je zorgt dat treinen goedkoper, sneller en makkelijker worden om te pakken in plaats van het vliegtuig, zullen mensen dit ook eerder doen.

Dat zelfde mis ik ook in het boeren debat. Het is niet zo dat er niks meer mag en ook ik vind dat dit kabinet een totaal verkeerde aanpak heeft gehad waardoor velen in onzekerheid komen, maar het kan wel anders. Daarvoor is er alleen wel wat hulp nodig in de goede richting, en niet éérst regels en verboden.

Al jaren, ook voor de stikstof crisis, waren er boeren die zien dat het anders moet.
Op de landbouw universiteit is bijv een succesvol project voor strokenlandbouw. Veel verschillende gewassen in stroken door elkaar.
Nog steeds per strook machinaal te bewerken, maar veel minder chemicaliën nodig omdat de planten en insecten elkaar in evenwicht houden. Zoals een biologische bollen kweker het van de week in een krant zei: “de meeste agrariërs zijn opgeleid en opgevoed met chemicaliën”.

Het wordt tijd dat overheid, banken en investeerders nieuwe methoden stimuleren, als het rendabel wordt gaat iedereen met een beetje boerenverstand echt wel over.
Ik trein nog even verder.

Bart Huisman
GroenLinks Medemblik
06 23 25 65 60
Bart.huisman@raadmedemblik.nl