Dan zie je opeens je gestolen fiets staan en wat moet je dan doen? Tekst en foto: OdB

Op woensdag 14 september kwam een man het kantoor binnen lopen met een vraag. Of wij misschien een idee hadden hoe hij een gestolen fiets vast kon zetten? Dit vroeg om meer uitleg!

Bij de bushalte tegenover het kantoor stond een fiets, op slot met het AXA slot én ook nog eens met een rood hangslot. Die fiets was van deze meneer, vanmorgen gestolen bij Dorcas Andijk. Eénmaal bij toeval terug gevonden kon hij de fiets niet meenemen naar huis, omdat deze op slot stond met een slot waarvan hij de sleutels niet had. Wat nu te doen?

Op slot zetten
Even brainstormen en daar kwamen we met dé geniale oplossing. De dief moest de fiets niet mee kunnen nemen, zodat wij tijd hadden een oplossing te bedenken! Dus werd er nog een slot gezocht en werd de fiets met een derde slot vastgezet. Sowieso, je fiets overal goed op slot zetten is een goed idee!

De politie
We belden de politie voor advies. Hoe kun je bewijzen dat het jouw fiets is? Mag je dan gewoon het slot doorknippen, of heet dat ‘terug jatten’ en overtreed je dan de wet? Of zogezegd: wat nu te doen? Met een kop koffie en onze blik op de fiets belden we de politie. Dit bijzondere verhaal koste wat tijd om uit te leggen, maar was bijzonder genoeg om een agent ter plaatse te sturen, echter dit kon wel even gaan duren. De politie had het druk.

Bezoek
Opeens was er beweging bij de fiets. Een meneer kwam aan en de fietstas werd van het AXAslot gehaald, een tas met spullen weggestopt in de fietstas en het rode hangslot geopend. Uiteraard ging één van ons er op af voor een praatje. “Mag ik vragen wat u gaat doen, met mijn fiets?” Om een lang verhaal kort te maken, de man beweerde de fiets bij Dorcas vandaan meegenomen te hebben, omdat deze niet op slot stond en dus bedoeld was voor wie hem nodig had. Het berustte in zijn ogen allemaal op een vergissing. Dat we hem vertelde dat de politie reeds was ingelicht en onderweg was, wilde hij liever de fietssleutel terug geven.

Eind goed, al goed
De fiets van meneer stond inderdaad niet op slot bij Dorcas, omdat hij slechts vijf tellen binnen was. Slechts vijf tellen is voldoende voor mensen die scherp zijn op open staande fietsen.

Wees wijs en zet uw eigendommen goed op slot, sluit ook uw huis goed af, zelfs al gaat u alleen maar heel even.. We hebben deze dag gezien dat het genoeg is, vijf tellen. Gelukkig liep dit verhaal goed af en is de fiets terug bij de rechtmatige eigenaar. Of het hier stelen of een vergissing betrof doet er voor ons niet meer toe.

We hebben lachend geconstateerd: In Andijk ligt het nieuws op je stoep!”