donderdag 13 juni 2024
spot_img

Het Nederlands Kampioenschap Kolven in Cultura!

De kolfsport bestaat al sinds de 13 de eeuw. Reeds in 1261 wordt melding gemaakt van wedstrijden. Toen uitsluitend op buitenbanen met een lemen ondergrond. Ook werd er wel op het ijs gekolfd.
Halverwege de 17 de eeuw werden de banen overdekt. De eerste melding van zo’n baan dateert uit 1654 in Wassenaar. Nog weer later, zo rond 1850 werden de banen vervangen door een asfalt of betonnen vloer. In 1855 werd de Nederlandse Kolfbond opgericht door dr. van Balen Blanken. De Bond bestaat dus al bijna 170 jaar en is inmiddels de KNKB.

Ook in Andijk wordt al heel lang gekolfd. Zeker is, dat er begin 1800 al een baan werd gebruikt voor het beoefenen van de kolfsport. De oudste baan lag in de Krimper, waar tot 1948 is gekolfd.
Vanaf de opening van ons dorpshuis Cultura ( 1951 ) wordt daar wekelijks gespeeld. Eerst alleen door heren, maar later ook door dames.
Herensociëteit Onder Ons bestond vorig jaar 80 jaar en de dames van de Vrouwenkliek spelen ook al ruim 50 jaar het kolfspel.

Deze beide verenigingen mogen dit jaar namens de KNKB de Nederlandse Kampioenschappen organiseren. Op zondag 25 februari wordt het N K 2024 geopend. Daarna worden gedurende 2 weken de voorronden gekolfd. Op zaterdag 9 maart vinden de finales plaats.

Dit jaar spelen de dames en de heren voor het eerst samen, d.w.z. dat op dezelfde speeldag dames en heren kunnen inschrijven. Ook wordt nu op drie dagdelen gekolfd. We starten ‘s morgens om 10.00 uur, vervolgens ‘s middags om 13.00 uur en dan ‘s avonds om 19.00 uur. De finale wordt zaterdagmiddag gespeeld, waarna de huldiging van nieuwe Nederlandse Kampioenen plaatsvindt.
U bent van harte welkom om dit evenement bij te wonen. De toegang is gratis en voor u een mooie gelegenheid om met de kolfsport kennis te maken. We zien uw aanwezigheid graag tegemoet !!!

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen