woensdag 19 juni 2024
spot_img

Het ontstaan van ons Jeelink bos

Een golfbaan en een voedselbos, golfballen en een vlindertuin. Best een bijzondere combinatie die wij als Jeelink ondersteunen. Jeelink staat als stichting voor het linken van mensen, producten en de samenleving. Met als doel medeburgers ervan bewust te maken hoe eenvoudig het is om met het eigen talent de wereld mooier achter te laten dan dat wij haar hebben aangetroffen.

Op enig moment zaten Jennifer van Vliet, eigenaar van golfbaan de Vlietlanden in Medemblik en Monique Ravenstijn, founder van Jeelink en eigenaar van Jumbo Monique met elkaar in gesprek. Doel van deze bijeenkomst was het Jumbo Monique & Jeelink feest dat op de golfbaan gehouden zou worden. Vitaliteit zou het thema zijn. Golven, fling golven en een paar holes lopen met alle 250 medewerkers was de bedoeling. Onderweg smullen van een hamburger van gered vlees uit eigen super en andere hapjes en drankjes, met als afdronk een drankje op het terras.

Al pratende bleek dat de dames een missie delen, namelijk het verbinden van mensen. Jennifer sprak haar wens uit dat ze meer wilde met haar clubhuis. Deze staat een groot deel van de dag leeg, vooral in de wintermaanden als het vroeg donker is. Monique vertelde over Jeelink, haar sociale café in Heerhugowaard en de wens om een voedselbos en struintuin te realiseren. Om zo een ieder mee te nemen in de oeroude kennis van de natuur. Om kinderen weer een plek te geven om door de natuur te struinen. En om evenementen te organiseren zoals een oogstfeest, workshops eten uit de natuur of wandelingen. En zo geschiedde…

Voor Annet van Tweel, docent kruidengeneeskunde, kwam een lang gekoesterde droom uit. Al snel maakte zij binnen haar netwerk een club mensen enthousiast en konden wij starten. De vrijwilligers zijn een club diverse mensen. Jong en oud, met mensen die veel kennis hebben van de natuur, kruiden en tuinen, tot mensen die het willen leren.

Een golfbaan biedt veel plekken waar het realiseren van een voedselbos, kruidentuin en vlindertuin mogelijk is. Veilig, jazeker. Het was even zoeken naar geschikte plaatsen waar de golfers geen last hebben van de vrijwilligers die de tuin gaan onderhouden. En waar zij op hun beurt geen last krijgen van rondvliegende golfballen.
De afgelopen week hebben we grote stappen gemaakt in ons bos op de golfbaan. De vlindertuin is ingezaaid, de eerste bordjes zijn geplaatst en vele planten en stekken zijn overgezet vanuit de tuin van Annet.

Maar wat hebben vlindertuinen, voedselbossen en golftassen toch met elkaar te maken? Zo op het oog niks, maar stel dat een oude golftas dient als schuilplaats voor muizen, egels en andere kleine dieren. Mijmerend bedacht de creatieve Jennifer dat het heel tof zou zijn om in plaats van een bad met knikkers als drinkplaats voor insecten, een bad met oude golfballen te maken. Zo krijgen de golfballen een tweede leven, de insecten een bad passend in de omgeving waarin ze kunnen baden, uitrusten en drinken. Zo transformeerde een oude tas voor golfstokken tot muizenhotel en een oude boomstronk tot insectenhotel.

Deze stappen zijn een mooie eerste opmaat van waaruit we verder bouwen. Want het clubhuis van de golfbaan biedt buiten de sanitaire voorzieningen, ook ruimte voor het houden van bijeenkomsten, workshops en cursussen.

En het Jumbo Monique & Jeelink feest? Deze is gezien de uitdaging van deze periode verplaatst naar volgend jaar. Dat dan weer wel…;)

Wil je meedoen, meebouwen of ons ondersteunen kijk dan op www.jeelink.nl

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen