donderdag 18 april 2024
spot_img

Het sportjaar van Caroline Groot

2020 is bijna voorbij. Het jaar waarin alles had moeten gebeuren. Het jaar waar we allemaal 3 jaar lang naartoe hebben getraind. Het is een raar gevoel dat alles nu al voorbij had kunnen zijn. Maar helaas kregen wij begin 2020 het bericht dat Tokio 2020 verplaatst werd naar 2021.

Een extra jaar tijd met extra kansen om alles zo optimaal mogelijk te maken in de voorbereiding richting Tokio. Voor mij kwam het niet geheel slecht uit, een jaar extra voorbereiding maakt voor mij de kans op goud groter. Alleen is deze voorbereiding niet wat wij in ons gedachten hadden richting de spelen en wij in 2020 wel hadden kunnen doen. We hebben geen wedstrijden en er is geen uitzicht op een wedstrijd die nog komen gaat. WK 2021 zou in maart verreden worden in Rio de Janeiro. Helaas hebben wij deze week het bericht gekregen dat deze wedstrijd is afgelast. Heel begrijpelijk natuurlijk, maar wel opnieuw een domper. Mijn laatste wedstrijd was in januari 2020 en mijn eerst volgende wedstrijd is Tokio in augustus 2021. 1,5 jaar lang geen wedstrijden en geen kans om mij te meten met mijn concurrentie.

Wat nu? Wij hebben hier natuurlijk lang overna gedacht en gezocht naar een mogelijkheid om ons alsnog op een goede manier klaar te stomen voor de Spelen. Wij plannen zelf trainingswedstrijden in waar wij naartoe pieken alsof het een echte wedstrijd is. Zo proberen we de wedstrijdspanning na te bootsen en de wedstrijdprikkel te behouden. Wat de concurrentie zal doen in Japan, dat blijft een verrassing. Sommige zullen verrassen, sommige zullen teleurstellen. Maar wat wij van wie kunnen verwachten is een groot raadsel. Dat is lastig maar ik hou rekening met alles. En ik ga er alles aan doen om aan het einde, wat de uitslag ook is, niet te hoeven denken: ik heb het daar en daar laten liggen. We gaan er 100% voor en zien we in Tokio wat dat waard is. Het heeft ook wel iets spannends.

Dit seizoen hebben we vooral gebruikt om de kleine dingen te perfectioneren. Mijn fiets is beter, mijn orthese is beter, mijn techniek is beter. Het is een jaar vol teleurstellingen voor iedereen maar op sport gebied kan ik van mezelf zeggen dat het een goed jaar is geweest. Ik ben beter en ik ben sneller en ik hoop dat ik deze lijn vast kan houden. Want het kan en het moet altijd harder.
Ik weet niet hoe de verdere voorbereiding gaat uitpakken, of we kunnen blijven trainen, of het weer een tijdje stil gaat liggen of of er misschien over een tijdje hier en daar weer wat evenementen worden georganiseerd. Maar het team om ons heen heeft bewezen dat we met elke omstandigheid een manier vinden om te kunnen trainen en beter te worden dus daar heb ik vertrouwen in.

Ik wil iedereen voor nu een hele fijne kerst wensen en op naar een beter en gezond 2021!

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen