dinsdag 23 juli 2024
spot_img

Historische zeilwedstrijden op het IJsselmeer

De Enkhuizer Klipperrace wordt dit jaar voor de 46ste keer door de Commissie Enkhuizer Klipperrace georganiseerd. Dit is dé wedstrijd voor zeilende binnenvaartklippers en verwante typen platbodems met zijzwaarden. Het IJsselmeer als wedstrijdveld voor tientallen klippers, zorgt al jaren voor schitterende taferelen. Het water voor de kust van Enkhuizen zorgt in het weekend van zaterdag 9 en zondag 10 oktober weer voor eeuwen oude gevoelens, vooral met de kletterende ankers tijdens de ankerstart.

Op zaterdag levert de Enkhuizer Klipperrace ook vanaf de wal een uniek schouwspel op bij de start van de Driestedenrace. De wedstrijd start op zaterdag om 10.00 uur in het Krabbersgat, pal voor het historische havenfront van Enkhuizen. De dag draait het om de routering: wie het meest strategisch gebruik van wind en windverwachting maakt, wordt de winnaar. De navigator moet kiezen uit zes mogelijke routes langs Stavoren, Medemblik of Urk. De klippers dienen voor 20:00 weer in Enkhuizen te zijn.

Op de zondag varen de schepen een Olympische baan. De start van de eerste klasse is om 11:00 uur gepland. Om 16:00 uur sluit de finish. Op een relatief kleine baan moeten de winnaars het nu van tactisch inzicht en snelle manoeuvres hebben.

Bij de eerste Enkhuizer Klipperrace in 1975 verschenen tien deelnemers aan de start, een aantal wat daarna snel groeide. Na een dip in de negentiger jaren ligt het aantal deelnemers in deze eeuw zo rond de 50 schepen met ruim 1000 opvarenden. Ondertussen is de Enkhuizer Klipperrace een begrip in de zeilvaart: het is een van de meest spectaculaire en professionele zeilraces met traditionele binnenvaartschepen.

Zie ook de vernieuwde website klipperrace.nl waar de race LIVE te volgen is.

De Enkhuizer Klipperrace wordt met dank aan vele vrijwilligers en sponsors georganiseerd; Orthodontiepraktijk Enkhuizen, Mondzorg Wervershoof, Remondis, Shiptron en onze andere steuners.

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen