woensdag 24 juli 2024
spot_img

Home-Start: “Vrijwilliger Cristel was mijn lichtpuntje in deze moeilijke tijd”

Sinds vier maanden komt vrijwilliger Cristel (56) wekelijks een middag bij het gezin van moeder Saida (32). Home-Start is een project van Humanitas, bedoeld om gezinnen te ondersteunen als de dagelijkse gang van zaken thuis niet zo goed loopt. “Fantastisch hoe goed Cristel dit gezin weer op weg helpt” zegt Christine Samsom, coördinator van het project in Medemblik en de SED gemeenten.

Meer genieten van moederschap
Saida vertelt: “Na de verhuizing naar dit dorp voelde ik me alleen, ik kende hier niemand. De jeugdverpleegkundige van de GGD adviseerde mij Home-Start. Toen ik Cristel leerde kennen voelde ik meteen een klik. We doen nu samen met de kinderen leuke dingen. We kletsen en lachen veel. Cristel is als een vriendin voor mij die het beste met mij en de kinderen voor heeft. Door haar voel ik me zelfverzekerder en dit maakt dat ik meer van het moederschap geniet. Ik voel me minder eenzaam en durf sneller op andere mensen af te stappen. Het maakt echt een verschil!”

Gelijkwaardig
Cristel over haar vrijwilligerswerk: ,,Ik ben zelf moeder van twee, inmiddels volwassen, kinderen en weet dat het ouderschap vaak ingewikkeld is. Zeker als je een heel klein netwerk hebt. Als vrijwilliger sta ik naast Saida en die gelijkwaardigheid maakt het voor haar gemakkelijker om hulp te vragen. Er ontstond vanzelf een vertrouwensband waarin Cristel zich vrij voelde om haar zorgen te bespreken en ervaringen en tips te delen. Saida vraagt regelmatig of ik nog een tijdje kan blijven langskomen. Gelukkig kan ik ongeveer een jaar in het gezin blijven, we hebben nog lekker veel tijd om samen door te brengen.”

Vanaf zwangerschap
Ondersteuning van een Home-Start vrijwilliger is mogelijk in de periode vanaf 28 weken zwangerschap tot gezinnen met kinderen in de leeftijd tot 18 jaar. Vrijwilligers bieden ondersteuning door mee te denken over de opvoeding, voor een luisterend oor of bieden soms praktische hulp. Ze hebben ervaring met opvoeding en zijn hiervoor getraind. De hulp is voor het gezin gratis.

Op zoek naar nieuwe vrijwilligers
Als aanvulling op het huidige team van vrijwilligers, is Home-Start op zoek naar hartelijke, ruimdenkende mensen die nét even dat extra steuntje in de rug willen geven aan gezinnen in de regio Medemblik en in de SED gemeenten. Mensen met opvoedervaring, die goed kunnen luisteren en bereid zijn om een aantal uren per week een gezin te ondersteunen. De training start op woensdag 13 oktober a.s. en duurt drie ochtenden.

Belangstelling om maatje te worden voor een gezin in de regio Medemblik/SED gemeenten? Of kent u een gezin dat steun kan gebruiken? Neem dan vrijblijvend contact op met coördinator Christine Samsom, c.samsom@humanitas.nl of kijk op www.home-start.nl. Bellen kan ook naar 06-10959288.

Vorig artikel
Volgend artikel

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen