vrijdag 24 mei 2024
spot_img

‘Hongerkinderen 1943’

Zoals de meeste mensen wel weten verzamel ik al ca 50 jaar alle soorten ansichten en foto’s van Andijk.
Een paar jaar geleden kreeg ik een foto te zien van allemaal kinderen in een schuit (foto 1). Ik dacht de kleuterschool gaat een dagje uit de polder in en op een weiland spelletjes doen en een melkbus mee met limonade. Maar wie ik ook vroeg, er was niemand die mij kon vertellen welke kleuterschool het zou kunnen zijn.

Alle kleuterscholen waren van net na de oorlog. Ik dacht er zal toch wel iemand zijn die in ieder geval een van de kinderen zou kunnen herkennen. Er werden wel wat namen geopperd, maar die bleken het bij navraag bij betrokkene toch niet te zijn.

Een paar maanden geleden kreeg ik een stapeltje foto’s, waarvan men niet wist wie het waren en of het nog iets voor mij was. Bij het bekijken zag ik weer dezelfde schuit met mensen, maar nu van een andere kant genomen. Ze kwamen uit het haventje, tussen de oude schuur van Akkerbouw en de schuitenhelling van Klaas op’t Land varen Met op de walkant, naast Akkerbouw, ca 40 personen die de kinderen uitzwaaiden (Foto 3). Tot mijn stomme verbazing stond er achterop één van de foto’s: “Vertrek hongerkinderen uit Andijk terug naar Amsterdam 1943”

Foto 3

Dat was dus de reden dat we geen van de kinderen herkenden. Een paar van de oudere mensen, die op de kant staan, zullen waarschijnlijk kinderen in huis hebben gehad (foto 2). Het oudere echtpaar rechts zijn de ouders van zuster Marie Groot, Klaas Groot en IJtje Prins, met daarnaast Iep Kooiman – Bultsma met haar dochtertje Tine Kooiman.
De man met de kloet is Jan Koen van Hiltje Doef en naast hem Jaap Bootsman. Verder herkennen we Aaf Bloemendaal en Alie Bloemendaal – Boeder en Neeltje Brinksma – Schenk.

Foto 2

Nu we dit wisten zijn er nog wat namen van kinderen, die in Andijk zijn geweest, boven gekomen. Bij Uitterdijk en Meijles, welke aan beide kanten van het Hornpad woonden waren twee zusje Gerda en Fina Franco ieder apart in een huis. Chrisno Nimpoeno was bij de familie Prins in huis in de Geuzenbuurt en Henk en Hennie Bos (Bosch) uit Weesp verbleven bij Jan en Trien Groot toen Dijkweg 46 in huis. Of dat de kinderen zijn die ook in deze schuit zitten, zou kunnen maar dat weet ik niet. Mocht u meerdere mensen op de wal herkennen dan hoor ik het graag.
Hessel de Greeuw, Dijkweg 80

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen