maandag 28 april 2025
spot_img

Hout stoken? Hou rekening met elkaar

De één vindt het heerlijk om bij een knetterend haardvuur te zitten, de ander hoest de longen uit zijn lijf en hoopt op een landelijk verbod. We zullen het er niet snel over eens worden. Overlast is nooit de bedoeling, dus is het belangrijk je aan een aantal ‘regels’ te houden.

Vooral mensen met luchtwegaandoeningen, hart- en vaatziekten, ouderen en kinderen kunnen gezondheidsklachten ervaren door de rook die houtkachels de lucht in blazen.

Goed stoken
Warmte van een houtvuur voelt aangenaam en behaaglijk. Sinds mensenheugenis stookt men hout. Ook voor de bereiding van een maaltijd. In de wet staat dat het verboden is afvalstoffen te stoken. Daarom mag je in een houtkachel alleen onbehandeld en ongeverfd hout verbranden. Een goede schoorsteen, goed en droog onbehandeld hout stoken en regelmatig de schoorsteen laten vegen verminderen de overlast enorm. Een goed vuur stoken is een kunst: Laat het vuur echt branden. Smoor het niet. Geniet, maar stook met mate.

Veiligheid voorop
Het is buiten fris en nat, we zijn veel thuis. We stoken de houtkachel of haard voor de gezelligheid, maar natuurlijk vooral voor de warmte. Zeker met de huidige torenhoge gasprijzen zijn houtkachels populair. Het is de tijd van het jaar van de schoorsteenbranden. Daar kun je een heleboel aan doen om dat te voorkomen. Enkele tips: Laat het rookkanaal één keer per jaar vegen. Gebruik droog en schoon hout in je kachel. Droog hout geeft de minste overlast als het gaat om fijnstof en rook. En met schoon hout bedoelen we hout dat niet is geverfd of geïmpregneerd. Dat voorkomt vooral stank!

Zwitserse methode
Een goed vuur stook je via de Zwitserse methode. Dat betekent dat het vuur aan de bovenkant wordt aangestoken. Dat zorgt namelijk vanaf het begin voor een bijna volledige verbranding. Laat tot slot het vuur vanzelf uitbranden. Het vuur ‘knijpen’ maakt juist dat er meer rookoverlast is voor uw buren en dat kan niemands bedoeling zijn.

Stookalert van RIVM
Het RIVM roept soms op om geen hout te stoken. Vaak geldt deze oproep voor een deel van het land en dat heeft te maken met de weersomstandigheden. Rook blijft vooral hangen bij weinig wind en als de onderste luchtlaag dun is en dat kan leiden tot overlast en gezondheidsklachten. Het is fijn als iedereen met een houtkachel dit advies/verzoek ook serieus zou nemen.
Met dank aan het RIVM

Vorig artikel
Volgend artikel

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen