woensdag 19 juni 2024
spot_img

Hovenier Thijs Abbekerk pakt tweede plek bij Skills Heroes

De Andijker Thijs Abbekerk (19) is bezig met het afronden van zijn opleiding tot hovenier. Samen met studiegenoot Roy van der Meer deed hij namens zijn MBO school mee aan de skills wedstrijden in Hardenberg afgelopen maand. Met een zeer klein verschil in punten grepen ze net naast de eerste plek. “Met de tweede plek zijn we nog steeds erg blij en we hebben veel plezier gehad, niet onbelangrijk!”

Het MBO- team hoveniers uit Hoorn, onder leiding van Martijn Lansdaal, werd tijdens deze de landelijke finale van Skills Heroes in Hardenberg 2e. Thijs Abbekerk en Roy van der Meer, beiden studenten Tuin, Park & Landschap bij Vonk, gingen in voorafgaande kwalificatiewedstrijden de strijd aan met diverse andere scholen, maar deze finale ging het uiteraard om een landelijke titel.

Hard werken
Thijs vertelt: “Een week van te voren kregen wij de opdracht. Tekeningen met hoogtes en maten, met toevoegingen als een vijver en straatwerkplannen. Die berg aan informatie konden we gaan ordenen en zo een werkplanning aanleveren voorafgaande aan de wedstrijddagen. Op maandag vertrokken we naar Hardenberg, niet meteen om de hoek vanuit Andijk. Er werd dan ook overnacht in een hotel in de buurt. Het was echter geen vakantie, we moesten hard werken om alles volgens plan af te krijgen!”

Het tweetal maakte een schitterende tuin tijdens de landelijke finale van Skills Heroes

Mooie tuin
In een stalen bak van 5 x 5 meter moesten de heren hun plan ten uitvoer brengen. Thijs is al enkele jaren werkzaam bij De Kroon hoveniers in Andijk en niet bang voor een beetje hard werken. “Na een inventarisatie van de spullen hebben wij in drie dagen de tuin volgens plan vorm gegeven. De jury beoordeelde ons op allerlei onderdelen zoals de planning en het eindresultaat, maar ook vele tussenstappen. Helaas werden we met een verschil van slechts 4 puntjes nét geen eerste.”

Trotse docenten
Deze wedstrijd namen zij het op tegen studenten van Yuverta uit Houten en Aeres uit Ede. Alle docenten van Vonk zijn heel trots op het tweetal: “Zij hebben echt vakwerk geleverd! Onze studenten hebben onder andere een prachtig insectenhotel ontworpen en gerealiseerd. Ze mogen met recht trots zijn op deze mooie prestatie en welverdiende tweede plek.”

Meer dan spitten en graven
Tijdens deze wedstrijd werd het duo uitgedaagd om hun skills als vakman te laten zien tijdens de aanleg van een thematische tuin. Vaktechnische vaardigheden, een goede planning en kennis over machines en hulpmiddelen is daarbij belangrijk. Ook duurzaamheid en creativiteit zijn belangrijk. Dit kwam tot uiting bijvoorbeeld in het gebruik van duurzame materialen en de keuze voor mooi in het oog springende beplanting. De studenten moesten binnen het thema inspelen op de trends en ontwikkelingen binnen het vakgebied. Ook werd er een beroep gedaan op vakkennis en (vakoverstijgende) vaardigheden.

Iets voor jou?
Op 14 februari organiseert Vonk een open dag voor deze opleiding tot hovenier in Hoorn. Voor meer informatie over Vonk en deze opleiding kun je terecht op www.vonknh.nl.

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen