maandag 24 juni 2024
spot_img

HYMN OF THE HIGHLANDS door het Highland Orchestra

Ontstaan van het Highland Orchestra.
Het Highland Orchestra is een projectorkest en is ontstaan in 2015. Het is een samenvoeging van Fanfare Accordando Spierdijk en Muziekvereniging Excelsior Andijk. Van beide orkesten is Nick Hoogland de dirigent.
Hoe is deze samenwerking tot stand gekomen. Rond 2015 is het idee geopperd om een keer mee te doen aan de Rasteder Musiktage in Duitsland. Maar elk orkest alleen had toch wel wat gaten in de bezetting en door samenvoeging van de 2 orkesten ontstond er een compleet orkest van ongeveer 50 muzikanten en het Highland Orchestra was geboren!
De samenwerking kreeg een vervolg in 2017 met het uitvoeren van 2 uitverkochte ‘Avonden van de Filmmuziek’ in sporthal de Klamp in Andijk.

En nu Hymn of the Highlands. Het idee voor dit concert kwam door het jubileumconcert van Excelsior Andijk. Voor dit concert had dirigent Nick Hoogland het stuk Windows of the World uitkozen. Dit bleek een te groot werk voor die avond en uiteindelijk heeft Excelsior alleen het eerste deel gespeeld. Omdat de muzikanten het zonde vonden om dit stuk al weer aan de kant te leggen, kwam het idee om het nog een keer op een concert voor liefhebbers van fanfaremuziek helemaal te spelen. Het is ook een muziekstuk wat vraagt om een uitgebreide bezetting en daarom weer Accordando en Excelsior samen als Highland Orchestra.
Aangezien Windows of the World van een Engelse componist, Peter Graham, is werd de rest van de uit te voeren stukken ook in die hoek gezocht. Zo kwam het tweede grote werk Hymn of the Highlands van Philp Sparke in beeld. Dit muziekstuk duurt ruim 20 minuten en laat alle facetten van een fanfareorkest zien. Het zijn 2 werken van het hoogste niveau dus een uitdaging voor het orkest.
Verder is het concert aangevuld met 3 andere werken die helemaal in het thema passen en 3 “vergeten” werken, waaronder een euphonium-solo, die goed aansluit bij de rest van de stukken.

Als locatie voor het concert is gekozen voor de Hiëronymus Kerk in Wognum (Kerkweg 1). Een prachtige locatie voor een bijzonder concert wat tussen Andijk en Spierdijk in ligt. Voor iedereen goed bereikbaar.

Aanvang van het concert is 20.00 uur en de kerk is open vanaf 19.30 uur. Toegangsprijs is laag gehouden zodat een ieder van deze mooie muziek kan genieten. In de voorverkoop € 5,- en vrijdag 14 juni bij de entree € 6,-
Voorverkoop gaat via de website van Excelsior Andijk:
www.excelsior-andijk.nl

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen