vrijdag 24 mei 2024
spot_img

IJsclub Andijk bindt schaatsen al onder

Piet de Vries maakt als vrijwilliger én bestuurslid vele uurtjes op-en rondom het terrein van IJsclub Andijk. “Ook al schijnt de zon nu en is het voor oktober ongekend warm. De winter komt er aan, ” zo vertelt hij. “Voorbereidingen treffen is belangrijk om straks als de vorst er is, ook daadwerkelijk de ijsbaan te kunnen gebruiken met elkaar.”

De IJsclub maakt gebruik van het gemeenteterrein aan de Kleingouw 92A. Nu is het één grote grasvlakte. Maar daar komt spoedig verandering in. “Het gras moet gemaaid worden, zodat het lekker kort is alvorens we de baan onder water laten lopen. De sloot aan de voorzijde van het terrein is een zogenaamde hoog water sloot en de twee hectare grasland een laag water baan. Middels een schuif die open gezet zal worden in de eerste weken van november, loopt het water zo de ijsbaan op. Nu maar hopen op windstil winterweer gedurende een aanhoudende vorstperiode!”

Spontaan aanmelden
De IJsclub heeft zo’n 800 leden en kan rekenen op vele donateurs. “Toch kunnen we nog steeds hulp gebruiken, vele handen maken licht werk. We zoeken mensen voor het bestuur, een penningmeester of secretaris is van harte welkom. Ook zoeken we technische mensen die kunnen helpen bij het onderhoud en de bediening van het wagenpark, zoals de Holder en de borstelmachine en sneeuwschuifmachine. Ook mensen die koffie willen zetten, toezicht willen houden en gewoon spontaan hulp aanbieden voor enkele uren zijn van harte welkom.”

Wijzigingen geconstateerd
Het terrein wordt niet alleen door de IJsclub gebruikt, maar ook bijvoorbeeld door stichting Dijkpop. Dat is natuurlijk mooi, dat het terrein meerdere functies kan hebben. “Maar daarbij moeten we elkaar niet in de weg zitten. Overleg wat betreft wijzigingen zou wenselijk zijn. We zijn onaangenaam verrast door de doorgangen die aan de westzijde van de baan zijn gemaakt. Of dat voor het ijs problemen gaat brengen zal moeten blijken, we hopen dat het mee zal vallen!”

Met de bus naar Hoorn
De jeugdschaatsers van IJsclub Andijk, tezamen met die van Wervershoof en Onderdijk, rijden de komende tien zaterdagen naar ijsbaan de WestFries in Hoorn om alvast de eerste echte ijskilometers te maken. Zaterdags rijdt een gehuurde bus langs een vaste route om alle deelnemers op te halen en nadien worden ze ook weer moe, maar voldaan daar afgezet. Afsluitend aan deze schaatstraining is er de diploma-uitreiking.

Contributie of donatie
De IJsclub kan alleen bestaan met uw hulp. Zowel qua helpende handen als financieel. Eind oktober komt er iemand langs de deur namens de vereniging voor het innen van de contributiegelden en/of donaties. “Steun onze vereniging en laten we met elkaar zorgen dat we zodra het vriest de ijzers onderbinden en vele mooie veilige en vooral gezellige schaatskilometers kunnen maken op de IJsbaan aan de Kleingouw,” aldus voorzitter Piet de Vries. Voor meer info kijkt u op www.ijsclubandijk.nl

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen