dinsdag 27 februari 2024
spot_img

Ik ben zwaar gehandicapt, maar bovenal: ik ben kunstenaar!

Bovenstaande is een uitspraak van mondschilderes Hanneke Boot, met wie wij Andijkers kennis mochten maken op vrijdag 16 september. Zij kwam die dag naar de ledenbijeenkomst van de PCOB in het Dorpshuis. Hanneke Boot, geboren met een spierziekte, vertelde daar over haar leven en werken. Een leven met verwondering, bewondering, vreugde en verdriet. Wij hoorden en zagen – zij illustreerde haar levensverhaal met beelden (dia’s, nog met een diaprojector!) – vanaf haar vroegste jeugd.

Als kind was Hanneke Boot al creatief: ze speelde panfluit en mondharmonica en tekende veel. Haar aangeboren spierziekte werd echter steeds erger en rond haar 25e moest zij noodgedwongen overschakelen van tekenen met haar handen, naar schilderen met haar mond.
Een enorme uitdaging die veel moed en strijd vergde. Waarbij zij zich steeds voluit gesteund wist door haar ouders en haar jongere zus en broer.

Het motto van kunstenaar Hanneke Boot tekent haar instelling: ‘Het leven is uitdagend en waar een wil is, is een weg.’ En uitdagend is het leven voor haar: met alles wat zij doet, ook eten en drinken, heeft zij hulp nodig. Dankzij haar assistente en hulphond – die beide ook nu meegekomen waren – en veel techniek in haar rolstoel en haar voor deze stoel aangepaste bus waarin zij zelf rijdt, kan zij haar vak van mondschilderes uitoefenen.

Ook op deze bijeenkomst creëerde Hanneke Boot een schilderij. Verbazingwekkend en verbluffend snel wist zij met de penseel in haar mond een fraai landschap op papier te produceren. Dankzij uitgeverij Removos vinden veel van haar kunstwerken via kaarten en kalenders een weg naar de publiciteit. Haar originele schilderijen vallen regelmatig in door Removos over de hele wereld georganiseerde exposities te bewonderen.

Hanneke Boot had haar ‘winkeltje’ met kaarten en boeken mee. Behalve onder de indruk van deze kunstenaar, haar leven, haar inzet en haar prestaties, gingen veel bezoekers deze middag dan ook met meerdere van deze fraaie uitgaven naar huis.
Meer weten over de PCOB en onze activiteiten? Internet: pcob.nl – e-mail pcobandijk@ziggo.nl.

- Advertisment -spot_img

Meest gelezen laatste 7 dagen