woensdag 24 april 2024
spot_img

Ik draag graag bij aan een goed afscheid

Het is een onderdeel van het leven waar mensen vaak verdrietig van worden en daarom wordt er wellicht ook niet makkelijk over gepraat. Toch is praten tijdens het leven over overlijden wél verstandig. Carla Basjes is uitvaartbegeleider en zij kan een belangrijke bijdrage leveren bij het ‘passend afscheid’ nemen van een dierbare. “Als je weet wat de ander graag had gewild, maakt dat het maken van keuzes iets makkelijker.

De dood is onderdeel van het leven. “Aan dat feit kan ook ik helaas niks doen. Als uitvaartbegeleider kan ik wel zorgen, dat het een waardig en respectvol afscheid wordt. Dat het afscheid past bij de overledene en dat de familie er een mooie herinnering aan overhoudt. Een goed afscheid helpt in het gemis en het verdriet als het leven weer voort gaat.”

Uniek
Elk overlijden is anders. Iedere situatie is anders, elk mens is uniek en binnen elke familie zijn andere wensen. Dat maakt elk afscheid anders en toch zijn er ook veel overeenkomsten. “Mensen die een dierbare verliezen rouwen, ze zijn verdrietig en kwetsbaar. Het is belangrijk als uitvaartbegeleider om oog te houden voor alle details en vooral goed te luisteren naar de wensen van de nabestaanden. Het is echt mensenwerk, vol emoties maar ook met een heleboel praktische zaken die geregeld moeten worden. Er komt veel op mensen af en daarbij ben ik een houvast in die intense tijd.”

Nadenken over uitvaartwensen
Het kan daarom zinvol zijn na te denken over ‘wat de wensen zijn’. Dit betekent niet dat alles al vooraf duidelijk moet zijn. “Alleen al enkele richtlijnen maken het voor de na(ast)bestaanden gemakkelijker om keuzes te maken in de intense dagen na een overlijden. Het is dan fijn voor hen, om te weten dat ze in de geest van hun dierbare kunnen handelen. Er kan ook behoefte zijn aan een voorgesprek, wanneer iemand ziek is en het sterven dichtbij komt. Mijn ervaring is dat het vaak rust geeft elkaar alvast te leren kennen, vragen te beantwoorden en desgewenst (onderdelen) van het afscheid te bespreken.”

Dienstverlenende sector
Carla komt uit het bankwezen. Begon als baliemedewerkster bij een plaatselijke bank, volgde opleidingen en werd (hypotheek)adviseur in het bankwezen. “Dat was destijds een dienstverlenend beroep, echter werd dit steeds commerciëler en dat voegde mij steeds minder. Het werd tijd om te kiezen voor een andere werkrichting. Na een paar omzwervingen maakte ik kennis met het uitvaartwezen en begon ik in 2006 als uitvaartbegeleider. Sindsdien ben ik met veel families ‘meegelopen’ in de dagen na een overlijden op weg naar de dag van de uitvaart. In 2008 rondde ik de beroepsopleiding voor uitvaartverzorger af.
Naast mijn eigen uitvaartonderneming, werk ik freelance voor uitvaartverenigingen in Andijk, Medemblik en Opperdoes.”

Carla: “Voor mij is het belangrijk dat mensen met een goed gevoel terug kunnen kijken op een afscheid. Dat is troostrijk in het nabestaan. Daar zet ik me graag voor in. Hoe mooi is het, dat ik daar een bijdrage in mag leveren.”

Carla Basjes Uitvaartbegeleiding is bereikbaar via 06-29241183 of info@carlabasjes.nl. Meer informatie vindt u ook op www.carlabasjes.nl

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen