maandag 20 mei 2024
spot_img

In de kofferbak

Wat betekent Kerst voor jou? Omdat ik dominee ben, betekent Kerst voor mij mensen vertellen over Jezus, het kind in de Kribbe. Mooi en lastig tegelijk. Want wat stelt het voor? Al die drukte om een kind?

Ik begrijp die herbergier in Bethlehem heel goed dat hij uitriep: ‘Geen plaats’, toen Jozef en de hoogzwangere Maria voor zijn deur stonden. Achteraf, toen uitkwam wie hij de deur had gewezen, dacht hij: ‘Had ik het maar geweten!’ Maar hij wist het niet en hoe had hij het kunnen weten. Want het speciale van Kerst is dat God incognito, je zou haast zeggen, vermomd, naar onze wereld komt. In de gestalte van een kind. Bijna te gewoon om waar te zijn. En als later de Wijzen uit het Oosten het Kind in de kribbe bezoeken, moeten ze gedacht hebben zich te hebben vergist. Ze zien een baby van niks, een stal van niks, een voerbak van niks. Drie keer niks. God komt ‘verkleed’ als mens. Is dat alles?

Op de Kerstmarkt in Hoorn stond iemand die een oude kerststal wilde verkopen, met alles erop en eraan: Maria, Jozef, herders, de os en de ezel. Ik zeg tegen de verkoopster: ‘Ik mis iets, ik mis de kribbe en het kind!’ ‘O gunst,’ zegt ze, als ze naar het stalletje kijkt, ‘die liggen nog in de kofferbak!’ Zo kan het gaan. Kerstvieren zonder Jezus. Zo druk zijn met alle gezelligheid, dat we Jezus in de kofferbak laten liggen.

Mijn Kerst is het mooiste, wanneer ik met veel mensen in de kerk de kofferbak openmaak, om samen te ontdekken wat daarin te zien is. Meer dan je denkt! Kom je ook op Kerstavond naar de kerk? Welkom!

ds.Koos Staat

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen