dinsdag 23 juli 2024
spot_img

Ina Sijm breit eigen spinsel tot mooie trui

Het spinnenwiel draait en draait in maar rond, in een gestaag tempo onder leiding van een rustig trappende voet van Ina Sijm. “Van begin tot eind maak ik alles het liefste zelf,” vertelt Ina. “Ik sta er het liefst bij als het schaap of de alpaca geschoren wordt, stop de vacht meteen in een zak en kruip direct achter het spinnenwiel om er een mooie draad van te spinnen.”

Tijdens de Schaapjesdag bij de molen van Medemblik is dat precies zoals het gaat. Ina is dan vaak aanwezig om mensen het hele proces te laten zien, van schaapje scheren tot aan een mooie trui of vest breien van de wol die van het spinnenwiel afkomt.

Tijdrovend werkje
Op dit moment is Ina bezig met de vacht van een donker gekleurde Alpaca. De vacht komt van de dieren van Hoogendijk. “Het is heerlijke zachte wol, die een mooie fijne draad geeft. Eerst spin ik twee spoelen met een dunne draad. Die twee losse draden twijn ik dan tot een dubbele draad. En dan verkoop ik de wol los, of ik brei er wat moois van en verkoop dan het eindproduct.” Over het maken van de dunnen draad doet Ina ongeveer 8 uur en dat dus twee maal. Daarna duurt het twijnen ook nog zeker 3-4 uur. Al met al een arbeidsintensief werkje.

Spinnenwiel
De moeder van Ina had een spinnenwiel en eigenlijk wilde Ina dat ook graag leren. Moeder had een elektrisch aangedreven wiel, Ina trapt zelf met de voet de juiste cadans. “Ik speel al jaren orgel, dus het gevoel in mijn voet van iets meer of minder gas geven is mij niet vreemd. Wat dat betreft had ik de slag dan ook snel te pakken.” Er zijn veel verschillende soorten wol, de één is makkelijker te verwerken dan de ander. “Je kunt zelfs draad spinnen van de vacht van schapenwol, geiten- en hondenhaar. Zelfs poezenhaar is mijn wel eens aangeboden. Maar daar ben ik niet aan begonnen, ik wist niet of er interesse voor zou zijn. Of wat ik ervan moest maken. Want dat is uiteindelijk wel mijn doel. De spullen zoals sloffen en truien verkopen, zodat ik daar weer nieuwe wol van kan kopen.”

Orgel spel
Als Ina niet achter het spinnenwiel zit of bezig is met breien of haken, dan is zij regelmatig achter het orgel te vinden. “Ik speel al sinds mijn 13e jaar op het orgel. Dat doe ik onder andere bij de katholieke kerk tijdens de mis. Ook speel ik tijdens uitvaarten in Onderdijk, Wervershoof of Andijk. In het begin vond ik dat allemaal doodeng. Vooral toen ik als 17 jarig meisje voor het eerst op het grote pijporgel in de kerk moest spelen. Maar inmiddels kan ik er erg van genieten. Vervelen doe ik me zeker niet. Ik heb genoeg om handen.”

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen