zaterdag 9 november 2024
spot_img

Indrukwekkende excursie naar Aardwarmteproject

Zaterdag 17 maart was het al zover. Slechts 8 dagen na veiling Sarto werd de excursie naar de boortoren gehouden. Om 14 uur stonden we, met koffie en gebak al achter de kiezen, in de keet van ECW onze veiligheidskleding aan te trekken. Overal, helm, bril en handschoenen, we zagen er prachtig uit.

Ontvangst deelnemers bij paprikakweker “Kwekerij Andijk”

2 kilometer diepte
In de kantine van kwekerij Andijk werd ons door directeur Robert Kielstra van ECW verteld wat er allemaal gebeurt op deze boorlocatie. Hoe de warmte van ruim 2 km diepte wordt opgepompt, hoe de boring plaatsvindt en vervolgens via geïsoleerde buizen aan alle 10 deelnemende bedrijven wordt geleverd. Dat de warmte uit Andijk straks ook de Wervershovers zal verwarmen.

Rode zone
Tijd om naar de rode zone te gaan. Ingeschrijven in het register, telefoons en sleutels ingeleverd vanwege de veiligheid en toen onder begeleiding van 2 boormeesters naar het boorplatform. We vielen met ons neus in de boter. Boven op het platform werd net een nieuwe boorstang gemonteerd. Dit platform is in die zin uniek, dat een iron roughneck een nieuwe boorstang plaatst. Ofwel: hier gebeurt dat door een machine, waar het normaal mannen zijn, die een of meerdere kootjes missen. Daar stonden wij dan, op een 3m afstand, een prachtig gezicht.
Vervolgens ging de tour naar het controlecentrum, daar waar de boorder alle meters afleest en de snelheid bepaalt van de boring.

Deze kamer leek wel zo uit de serie star-track gehaald. Rond het platform wordt dagelijks door een man of 14 gewerkt. In de nacht zijn dat er 7. De boormeester blijft met nog 2 andere specialisten altijd op het terrein en is dus bij nacht ook uit zijn bed te halen als dat nodig is. Steeds 14 dagen op en 14 dagen af. Werkdagen van 12 uur, die steeds om 7 uur en 19 uur worden gewisseld.

Indrukwekkend
Heel indrukwekkend hoe net er gewerkt wordt. Alle klei, zand en andere fracties worden uit de boorvloeistof gezeefd dat met 3400 l per minuut door de boorstang naar beneden wordt gepompt en dus met het vuil weer naar boven komt. Hoe de dikte van de boorvloeistof wisselt met de verschillende dieptes. Voor de techniekliefhebber dus een prachtig bezoek en voor alle vragen was ruim de tijd.

Na afloop de veiligheidskleding uit en de warme kas in waar we uitleg kregen over de paprika’s die worden geteeld. Met de nieuwste uitbreiding erbij worden straks 26 ha paprika’s geteeld op deze locatie.
We sloten de middag af met een natje en een droogje en kijken met zijn allen terug op een heel mooi bezoek.
Deelnemer Niels Kreuk.

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen