dinsdag 21 mei 2024
spot_img

Informatiebeveiliging

Recentelijk heeft de Rekenkamer Commissie een onderzoek gedaan hoe veilig onze gegevens zijn bij de gemeente. Het resultaat is schokkend en is toch als een bommetje ingeslagen.
Ze konden vrij ver toegang krijgen op persoonlijke gegevens en via een “mystery guest” toegang tot het gebouw en werkplekken waar gevoelige documenten lagen. Technisch was niet alles op orde. Nu was het een onderzoek maar een echte hacker kan ook zo makkelijk z’n gang gaan. Of we worden “gegijzeld” en mogen tonnen (ja Tonnen) betalen om weer te kunnen werken.
Informatiebeveiliging is voor mij een belangrijk onderwerp. Een hele belangrijke trouwens, want het gaat over mij en over mijn identiteit. En we worden gedwongen om de gegevens te geven want anders krijg je geen paspoort en/of andere belangrijke documenten. Dus een patstelling.
Al jaren pleit ik voor meer geld en aandacht op dit punt. Aandacht voor criminaliteit. De onderschatting bij colleges en burgemeester. Niet alleen omdat het mijn vak en beroep is, maar ook voor de burgers die een blind vertrouwen hebben en moeten hebben in de overheid. Nou, is vertrouwen sowieso een onderwerp bij overheden vandaag de dag. Dan helpt zo’n onderzoek dus ook niet.
Er is direct gereageerd door de wethouder om de gaten gedicht te krijgen en de organisatie op te voeden dat je toch je password niet mag delen en niet toegankelijk als “Welkom01” moet gebruiken.
Dat is mooi maar het is niet alles. Verandert er wel gedrag en hoeveel gaat het allemaal kosten? We wachten nu op de begroting en dan moet blijken wat deze verwaarlozing, iets anders kan ik er niet van maken, ons als brave burger kost.
We zijn benieuwd en ik hou het scherp in de gaten (dichte gaten)

Silva Visser,
christenunie.medemblik@gmail.com

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen