zaterdag 13 april 2024
spot_img

Inloophuis Medemblik, nieuwe vrijwilligers vinden in Corona tijd een probleem!

Corona heeft niet alleen invloed gehad op de commerciële bedrijven, waar veel mensen besloten hebben om te switchen naar een andere baan of zelfs een ander beroep. Corona heeft er ook toe geleid dat mensen eens goed zijn nadenken over ‘ Wat wil ik de rest van mijn leven’. Zo zien we b.v. horecamedewerkers en stewardessen besluiten om in de zorg te gaan werken. En zo zijn er wel meer voorbeelden. Als mensen ontdekken dat hun nieuwe keuze meer rust geeft en soms meer geld. Dan is de keuze niet zo moeilijk.
Dit geldt ook voor het inloophuis Medemblik, door de tijdelijke sluiting en Corona beperkingen ontdekte mensen dat het ook wel prettig was om even geen verplichting te hebben, ‘vrijwillig betekent immers niet altijd vrijblijvend’. En terwijl er altijd een verloop is van vrijwilligers (gastvrouw of -heer), was dit de laatste 2 jaar opvallend. Door ziekte (terugkeer van), door het vinden van een vaste baan, zelfstandige worden, oppas op de kleinkinderen, of door persoonlijke omstandigheden. En niet onbelangrijk: angst voor Corona.
Voor inloophuis Medemblik vormt dit een nieuwe uitdaging voor de toekomst. Waar zijn de vrijwilligers! Daarnaast ziet het inloophuis de aanvragen voor 1:1 gesprekken toenemen. Dit voelt voor veel mensen ook veilig aan. Ook vanuit diverse ziekenhuizen en zorginstellingen worden patiënten rechtstreeks doorverwezen voor deze 1:1 begeleiding. Het verwerken van een ernstige ziekte doet veel met mensen en juist hier kan het inloophuis een goede ondersteuning betekenen. Met name ‘hoe ga je er mee om’ en niet in de laatste plaats, ‘hoe zet je onmacht om naar kracht’ en ‘wat kun je zelf doen om je ziekte een plek te geven in je leven, maar niet de boventoon’. Je bent namelijk je ziekte niet. Het inloophuis biedt dan perspectief en geeft een haalbare weg.
Tijd dus om nieuwe vrijwilligers op te leiden, maar dan moeten ze zich wel eerst aanmelden. Iets wat in het verleden altijd weer nieuwe gemotiveerde mensen opleverde. Maar na diverse oproepen is het opvallend stil en is het aanbod minimaal. Ongetwijfeld speelt ook hier 1.5. afstand en Corona risico een rol. Veel vrijwilligers zijn al wat ouder en kwetsbaarder en diverse vrijwilligers zijn ex-patiënt en durven het risico niet aan. Toch zijn er voldoende mogelijkheden om dit veilig te doen. Het inloophuis volgt de regels van de RIVM. Het werken in een inloophuis kan ook veel voor de vrijwillig zelf betekenen. Toegegeven, vrijwilligers moeten beschikken over de nodige vaardigheden en bereid zijn, om een opleiding te volgen. Maar ze krijgen er ook veel voor terug.
We hopen van harte dat onder de lezers mensen zitten die ondanks corona, zich willen inzetten voor hun medemens. Juist om het deze nieuwe vrijwilligers gemakkelijk te maken, nodigt het  inloophuis ze geheel vrijblijvend 1:1 uit. Waarna ze altijd nog kunnen besluiten om vrijwilliger te worden. De minimale inzet is 4 uur per week (dagdeel). Het inloophuis zoekt ook nog vrijwilligers voor klussen en schoonmaakwerk, hier is uiteraard geen opleiding verplicht. Voor een afspraak met Tom en Tonia, coördinators, stuur een bericht naar info@inloophuismedemblik.nl. dan maken ze snel een afspraak.

Voor meer informatie over gastvrouw of -heer, vacature, zie onze website onder vrijwilligers: http://www.inloophuismedemblik.nlHet inloophuis is voor kankerpatiënten en/of mensen met een andere levensbedreigende ziekte uit West-Friesland en Hollands kroon. Maar ook voor hun naasten en mantelzorgers.

Vorig artikel
Volgend artikel

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen