vrijdag 21 juni 2024
spot_img

Interview Joep Kalverdijk

De volle ronde

ANDIJK | Dat ons pittoreske dorpje bekendstaat om onze vrijgevige gezelligheid, dat is – zoals gezegd – bekend. De lint aan huizen, warmte en cultuur wordt iedere zomer weer overspoeld door toeristen die van ons en ons IJsselmeer komen genieten. Maar Andijk heeft ook veel topsporters voortgebracht. De 19-jarige Joep Kalverdijk is een van hen. Samen met Dirk Temme hadden we met Joep een gesprek. Dit interview is dan ook terug te vinden op https://www.youtube.com/user/temmedvd

Al op jonge leeftijd begon Joep met sporten. Net als veel jongens uit ons dorp kreeg hij van zijn ouders voetbalschoenen en werd lid van een vereniging. Hier ging hij over het groene tapijt, bewoog zich tussen de lijntjes. Totdat hij zijn schaatstalent ontdekte. En voor zijn passie koos. Hij trainde eens mee met wat jongens en de trainer was direct enthousiast. Het was op dat moment, nu ongeveer acht jaar geleden, dat Joep zijn voetbalschoenen achterliet en zijn schaatsen uit het vet haalde.

Sociaal

We zijn in het restaurant van IJsbaan ‘De West-Fries’. De houten vloer kraakt onder de voeten van bezoekers die ons aan onze bruine tafel passeren. Een vlammend kaarsje in de hoek fluistert zachtjes iets tegen de zware donkere planken aan de wand. In de huiselijke warmte zegt Joep: ,,Een schaatsteam kent een andere cultuur dan een voetbalteam. Wat mij vooral opvalt, is dat sporters – ook al zijn ze soms concurrenten – toch meer als vrienden met elkaar omgaan. Bij voetbal lijkt er meer sprake van rivaliteit.’

Team

Hij werd opgenomen in de C-Juniorenselectie. ,,We hebben in de schaatswereld in Nederland drie gewesten,” geeft hij aan. ,,Ik rijd in het gewest Noord- Holland – Utrecht. Er kwamen op een gegeven moment commerciële juniorenploegen, want trainers van de gewestelijke selectie zijn een eigen team gestart.” Joep zit nu bij een van deze teams. ,,Ons team bestaat nu uit elf jongens en uit drie trainers. De trainers zien wie er talent heeft en op die manier leer je een zo goed mogelijke prestatie te leveren.” Door de mentaliteit, de sportiviteit en manier van werken voelt Schaatsteam Loon Salarissoftware als een warm bad op het koude ijs. Als team tillen de sporters elkaar naar een hoger niveau. Dit maakt het schaatsen in teamverband voor Joep dan ook erg leuk. ,,Door deze methode haal ik steeds meer uit mezelf.”

IJsbaan

Vanuit het warme bruine restaurant kijken we naar de baan. Het licht glinsterende ijs ademt kou en is – zoals onze welbekende presentator met de beroemde Noorse truien dat zo mooi kan zeggen – ‘in gesprek.’ Maar Joep praat terug. En hoe!Want als hij over de vorstige spekgladde deken gaat, is hij een topsporter. Hij zet af, vliegt weg en maakt de volle ronde. Ergens halverwege kijkt hij naar boven en ziet hoe de levenslucht vanuit de open hemel neerdaalt. ,,‘De West-Fries’ is een open baan,” vertelt Joep, ,,dit betekent, dat je tijdens trainingen en wedstrijden hier toch afhankelijk bent van de weersomstandigheden.” De ijsbanen Thialf in Heerenveen en IJssportcentrum in Eindhoven zijn volgens Joep dan ook de beste banen om te rijden. Dit zijn gesloten banen en het is dan ook niet verwonderlijk dat hier de grotere wedstrijden gereden worden.

Studie

Ook Joep droomt uiteraard van een plek op het allerhoogste podium. Dit is immers sportiviteit; alles uit jezelf halen wat er in zit. ,,Mocht het me lukken om op een zo hoog mogelijk niveau door te gaan, dan doe ik het. Maar ik besef heel goed dat er maar weinig zijn die dat niveau halen.” Dat is ook de reden waarom hij nog steeds studeert aan de Hbo-opleiding sportmarketing. Deze opleiding doet hij aan de Johan Cruyff University in Amsterdam. Het fijne voor Joep is, dat de Johan Cruyff University de ideale combinatie van sport en studie biedt. ,,Sporten op hoog niveau kost een hoop tijd. Het is een hele mooie mogelijkheid om dat, met de schema’s die we op school maken, met studeren te kunnen combineren.”

Schema

Joep leeft daarom met drieweekse schema’s. In deze periodes heeft hij het of zwaarder op school en iets rustiger op de training, of het trainingsschema is wat zwaarder en de druk van de lesstof is iets minder hoog. ,,Op maandag ga ik op dit moment ‘s ochtends naar school in Amsterdam. Daarna ga ik trainen,” legt Joep uit. Vervolgens is hij op dinsdag vrij van school. Hij doet dan meestal een technische schaatstraining in dit seizoen. Maar ’s zomers doet hij op deze dag een loop- of sprongtraining. ,,De woensdagen bestaan qua sport voornamelijk uit individuele fietstrainingen, maar eigenlijk is woensdag mijn rustdag. Op donderdag doe ik dan een snelheidstraining en een sprinttraining.”

Wedstrijden

Voor Joep begint het weekend op vrijdag. Maar dit betekent niet dat hij het dan lekker rustig aan doet. ,,Ik train ook wel op vrijdag, maar dit is ook weleens een wedstrijddag, samen met de zaterdag en de zondag. Daarom zit vrijdag in mijn schema toch al in het weekend,” zegt hij bloedserieus. Hij zegt het met de uitstraling en de blik van een topsporter. Want wedstrijden rijden, dat is voor een topsporter het allerbelangrijkste wat er is. Waar hij het allemaal voor doet.
,,Van 18 tot en met 21 december doe ik mee aan het WK Studenten Schaatsen. Dit WK wordt gereden in het exotische Almaty in Kazachstan.” In de week voor Kerst zullen hier ongeveer 150 tot 180 rijders uit 20 tot 25 verschillende landen aan de start verschijnen op de beroemde Medeo-baan. Daarnaast doet hij van 6 tot en met 8 februari 2015 mee aan het NK Allround Junioren in Deventer. ,,Deze momenten zijn erg belangrijk voor mij. Samen met de trainer ben ik hier naar toe aan het werken.”
En naar toe aan het leven. Het is een manier van leven.

Schitterend

,,Want wat de toekomst me verder brengt, weet ik echt niet. Maar ik merk dat ik nog steeds groei, als schaatser, maar ook als mens.”
Zolang die groei zich doorzet, blijft Joep op hoog niveau rijden. En blijft hij schitteren.

Vorig artikel
Volgend artikel

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen