"Bridge is goed om de hersenen actief te houden en jezelf wat uit te dagen." aldus Lolke Kooiman. Foto: OdB/De Andijker

Onlangs werd ik onaangenaam verrast door een column van Joost Prinsen in het NHD. Hij mijmerde over de dingen die verdwijnen of verdwenen zijn. Het veranderende mensbeeld met zijn/haar veranderende interesses. Behalve het sparen van sigarenbandjes en het verzamelen van postzegels werd ook de verminderde interesse van denksporten zoals dammen, schaken en bridgen genoemd. Daarbij werd tevens vermeld dat de gemiddelde leeftijd van leden van de bridgebond de zeventig al ver gepasseerd was. Dat laatste is aantoonbaar onjuist. Ook de verminderde interesse voor de voornoemde denksporten is niet juist. Op schaakclubs neemt het jeugdige ledental aanzienlijk toe. In het voortgezet onderwijs valt het op dat in pauzes en tussenuren door leerlingen vaak geschaakt wordt.

De bridgeclubs in Andijk, Enkhuizen, Bovenkarspel, Hoogkarspel en Medemblik hebben een respectabel ledenbestand. Ook worden er regelmatig cursussen voor beginners en gevorderden gegeven. Bridge is een ervaringssport. Hoe langer je speelt hoe meer ervaring. Het leert je plannen en organiseren, omgaan met teleurstellingen en succes, beiden natuurlijk zonder al te veel uiterlijke emotie.
Het mooie van bridge is dat je het tot op redelijk hoge leeftijd kunt spelen in tegenstelling tot fysieke sporten. Het is ook een sociale sport, je komt met allerlei mensen in aanraking uit alle lagen van de bevolking en van alle leeftijden. Een flink deel van ons ledenbestand heeft Abram of Sara nog niet gezien. Omdat bridge eigenlijk nooit verveeld haken er weinig mensen af.

Dat is ook een van de redenen dat ogenschijnlijk de gemiddelde leeftijd redelijk hoog is. Op onze club de ligt gemiddelde leeft net boven de 65. Terwijl de levensverwachting de laatste 20 jaar flink is gestegen. De gemiddelde voetballen stopt op zijn 35e. Een bridger stopt pas als het echt niet meer gaat. Feitelijk ben ik fan van Joost Prinsen, het viel me daarom van hem tegen dat hij hier niet genuanceerder mee omging. Joost is zelf een niet onverdienstelijke bridger, ik heb vroeger nog wel eens tegen hem gespeeld en als journalist heeft hij menig Europees- en wereldkampioenschap verslagen voor het bridgeblad. Hij zou dus beter moeten weten.
Kijk ook eens op de website van de West-Friese bridgeclubs voor algemene informatie en de mogelijke speelavonden op www.pecona.nl.
Lolke Kooiman