donderdag 13 juni 2024
spot_img

Is het Kunst of Kitsch

Bij de Vrouwen van Nu in Cultura op de eerste avond na de zomerstop. We verwelkomen twee gasten en helaas is, deze zomer, ons oudste lid Mevrouw Joukje Swart op 100 jarige leeftijd overleden. Diana heeft een kleine in memoriam. We gedenken haar met een ogenblik stilte. Dan zijn we ook weer blij, dat Truus Ruiter er weer bij is. Zij werd door externe omstandigheden zwaar ziek op vakantie. Gelukkig gaat alles de goede kant weer op.

Dan krijgt de Heer Carel de Jong het woord. Hij was jaren conservator bij het Westfries museum in Hoorn. Aan de hand van enkele “borden” begint de heer de Jong zijn verhaal o.a. over de VOC. Een rijke tijd en eerst werd er porcelein voor de gegoede burgerij met de zeeschepen vervoerd, maar later produceerden de Chinese en Japanse fabrieken ook voor het gewone volk. U kent het wel. Het zo genaamde theekastje met servies bij diverse oma’s in huis. Dus veel exemplaren = weinig waard. Uiteraard gingen de Nederlanders ook aan de slag en dat wordt aardewerk. De Porceleinen Fles, Delfts aardewerk met de hand geschilderd = kostbaar. Maar ook hier werden prints vervaardigd en op het aardewerk geplakt en gebakken. Serie werk. U raadt het al. De waarde vliegt naar beneden. Omdat er vaak weer een hang naar het verleden is, zal er altijd wel handel in blijven, van rommelmarkt tot antiquairs.
Na de pauze worden een aantal meegebracht objecten behandeld. Een fietsje uit de jaren 20/30 en mooie houten kinder klompjes. Beide door dezelfde man gebruikt. De klompjes werden van perenhout gemaakt. Is wat zachter van structuur, net als de handgrepen van o.a. de bedstede. Een domino spel van (varkens) been, een stukje kornalijn = deel van een suikerschep. Een kistje, bovenop ingelegd met speksteen werd gebruikt voor speelkaarten en fiches. Komt uit 1900.
Een mijnwerkerslampje; Tsjechisch glas; een platelen (over)potje om alleen maar mooi te zijn uit 1920, een koffie maat bekertje = een loodje, een tabakspennetje van massief zilver, alsook een priem en een mesje voor de boeren van stand om mee te pronken als men een borreltje nam na afloop van het kerk bezoek. Het mooiste vond mijnheer de Jong een opwindbaar blikken speelgoed roeibootje met het originele doosje.

Het oudste = een deel van een vuurstenen sikkel uit Sleeswijk Holstein ca. 1550 voor Chr. En gevonden in een nieuwe tuin in de Fruittuinen. Een zo gaan we rijk aan kennis weer naar huis en kijken uit naar onze doe-avond op 11 oktober.

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen