donderdag 28 maart 2024
spot_img

J.C.J. Ruiter-Wever: Trots van de Streek

De derde generatie Ruiter staat inmiddels aan het roer van bloembollenbedrijf Ruiter-Wever. Stef en Niels Ruiter hebben het bedrijf, dat door opa werd opgestart in 1944, overgenomen in 2012.

Opa had destijds een gemengd tuindersbedrijf met vollegrondsgroente en tulpen. Inmiddels is het bedrijf volledig gespecialiseerd in tulpenkwekerij, broei en export. “Momenteel hebben we circa 110 hectare grond in gebruik per jaar. In Nederland telen we in de provincie Noord-Holland en Drenthe, maar ook in zuidelijk Frankrijk.”

Bollen en bloemenexport
“De bollen en bloemen van Ruiter-Wever vinden hun weg over de hele wereld. Vele miljoenen hiervan worden geëxporteerd naar landen als Amerika, Canada, Rusland en Polen. Een groot deel blijft in Nederland, zelfs de tulpen bij de Dekamarkt komen hier uit Andijk.”

Groeiend bedrijf
Mensen uit de buurt hebben wellicht geen idee van wat er allemaal gebeurd op zo’n groot bedrijf als dat van Ruiter-Wever. Stef vertelt: “Het bedrijf is enorm gegroeid in de afgelopen jaren. Zowel qua capaciteit als op innovatief gebied zijn we altijd bezig met ontwikkelingen. Momenteel broeien we 14 miljoen bloemen die we zelf verpakken voor eindklanten, dat worden er volgend jaar 25 miljoen.” Stef licht toe: “Het liefst groei je stapje voor stapje. Maar bij sommige investeringen moet het in één keer goed en pak je het groots aan. Dat is afhankelijk van de mechanisatie die met de investering gepaard gaat. We proberen te produceren naar vraag, dat gaat soms met flinke sprongen.”

Huisvesting medewerkers
Momenteel zijn er bouwwerkzaamheden op het terrein. “We laten een eigen huisvesting met appartementen neerzetten voor onze Poolse medewerkers. We ontlasten hiermee de plaatselijke woningmarkt en zorgen dat de medewerkers een goede, nette plek voor zichzelf hebben.”


Eigen huisvesting voor onze Poolse medewerkers is in aanbouw.

Beste opties zoeken
Veel van het werk gebeurd tegenwoordig met handige machines en oplossingen zoals GPS-systemen en drones. “Wij zijn daarmee best heel ver,” vertelt Stef met gepaste trots. “Het belangrijkste van ons werk is om te zorgen dat de bollen en grond in goede conditie zijn, zodat we tijdens de teelt minder hoeven te corrigeren. Als we corrigeren doen we dat met zo groen mogelijke methoden. Met een grondscan brengen we de beginsituatie van het perceel in kaart. Door meer compost te gebruiken kunnen we met veel minder kunstmest toe. We activeren het bodemleven, dat heeft allerlei positieve effecten zoals beter vocht en meststoffen vasthouden en beter weerbaar zijn tegen ziektes.”

Goed bezig
“Veel mensen zien een tractor met een spuit rijden en denken dan dat we altijd gif spuiten. Dat is lang niet altijd waar! We spuiten bijvoorbeeld juist ook met mineralen en elementen om de grond en het gewas in optimale conditie te houden, zodat we juist minder bestrijdingsmiddelen hoeven te gebruiken die eventueel schadelijke bijeffecten hebben.” Er is veel veranderd de afgelopen jaren in de teelt van bloembollen. Ruiter-Wever is goed bezig!

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen