dinsdag 21 mei 2024
spot_img

Jaap en Afie Butterman-Haak op 6 mei 70 jaar getrouwd

Op 6 mei hopen Jaap en Afie Butterman-Haak, beiden inmiddels 92 jaar, hun platina huwelijk te vieren. Dankbaar als ze zijn voor zeventig jaar lief en leed delen houden ze het deze keer klein. Het lukt niet meer om dit jubileum te vieren als voorgaande jaren. In hun appartement in de Dijkwachter blikken ze samen terug op een mooi, maar bewogen leven. Want ja, op deze leeftijd en met een flink gezin met kinderen en kleinkinderen is er uiteraard ook sprake van verdrietige gebeurtenissen. Maar ze richten zich op de mooie, zoals vrij recent de komst van achterkleinkinderen.

Afie komt uit Wolfheze en verhuisde op haar derde naar Andijk. Haar moeder was een Andijkse en haar Groningse vader kon er toen een schildersbedrijf overnemen. Jaap is een geboren Rotterdammer, maar had altijd al binding met Andijk. Zijn ouders woonden op Andijk, maar moesten gedwongen verhuizen toen in 1920 de dijk werd verbreed. Zo’n 400 huizen moesten daarvoor wijken. Zo belandden ze met het gezin in Rotterdam en daar werd hij geboren. Zijn familie woonde nog steeds op Andijk, dus de binding bleef.

Hongerwinter
Tijdens de periode, die we nu kennen als de hongerwinter, kwam Jaap lopend vanuit Rotterdam naar familie op Andijk. Hij was toen 13 jaar. “Hier was eten voldoende en ik kon werken in het bedrijf van mijn oom tegen kost en inwoning. Ook mijn oudere broer was al voor de oorlog bij mijn oom aan het werk gegaan.
Vader en moeder overleden en op jonge leeftijd werd ik wees. Wij -broers en zus samen- zijn toen gaan wonen in de stolp van Schuurman aan de Kastanjelaan op Andijk. We woonden daar op zichtafstand van Afie.” Hij wachtte haar een keer op bij de gym en zo is het gekomen.

Samen puzzelen
Tegenwoordig zitten Jaap en Afie elke avond samen aan tafel te Rummikuppen. Normaal gesproken kwam de sjoelbak te voorschijn, maar het lange staan kan niet meer. Hoewel Jaap eigenlijk geen spelletjesmens is vindt hij het toch wel heel gezellig. Zelf haalt hij elk jaar op Kerstavond een puzzel van drieduizend stukjes uit het plastic. Op de vraag waarom alleen dan antwoordt hij lachend: “Ik ben een verslaafde. Dan ben ik het hele jaar aan het puzzelen en dat vindt Afie ongezellig”. Zij zoekt alleen de kantstukjes van de puzzel erbij. De rest doet hij steevast zelf.

Afie spreekt daarnaast ook nog wekelijks met een paar buurvrouwen af voor een spelletjesavond. Sowieso vinden beiden dat ze het erg getroffen hebben met de buren.

Jaap en Afie hebben prachtige kaarten verstuurd om familie, vrienden en buren te informeren over hun platina huwelijk. Zelf hebben ze alles wat ze nodig hebben. Omdat de situatie in Moldavië hen aan het hart gaat waarderen ze het erg als mensen in plaats van een cadeau of bloemen aan Stichting Hart voor Moldavië willen doneren. Dat kan op rekeningnummer NL 43 RABO 0310 0423 21. Het echtpaar bedankt eventuele donateurs alvast hartelijk.

Vorig artikel
Volgend artikel
- Advertisment -spot_img

Meest gelezen laatste 7 dagen