donderdag 18 juli 2024
spot_img

Jaarmarkt Andijk bestaat 50 jaar!

Ooit had Andijk een aardig en respectabel winkeliersbestand met zo’n 25 detaillisten en een heel actieve middenstandsvereniging, de Andijker Middenstandsvereniging (AMV). Deze club organiseerde veel winkelacties zoals bijvoorbeeld de Sinterklaasbonnenactie en de Vroege Vogelactie.

Ter presentatie van het winkelaanbod heeft het AMV 50 jaar geleden de Jaarmarkt geïntroduceerd op het dorp op het parkeerterrein naast de Gereformeerde Kerk. Deze markt bestond destijds uitsluitend uit kramen van Andijker ondernemers.
Misschien rinkelt er nog een belletje bij het horen van namen als Ted van Heezen, Piet de Vries, Klaas Visser, Kathy van der Oord of Jan Kistemaker!

Na vijf jaar verhuisde de markt naar de Sorghvlietlaan omdat het winkelcentrum (het huidige Beldershof) in opkomst was en er ook een link te maken viel met het Dorpshuis. Met de komst van Jaap Bloemendaal in het organisatiecomité werd de markt ook steeds groter, wat logisch was want als illuster standwerker James Squarossa kende Jaap veel kooplieden en standwerkers die graag op de jaarmarkt wilden staan.

Dus, zo’n 25 jaar geleden heb ik eens een telefoontje gewaagd naar Jaap met de vraag waarom de markt niet meer tot acht uur ’s avonds was. Mensen die werkten wilden immers ook wel een rondje over de markt na hun werk! Jaap nodigde mij uit voor een gesprek en vroeg of ik de markt niet wilde gaan organiseren want hij had het lang genoeg gedaan en vond het welletjes. Het eerste jaar heb ik hem geholpen (en de planten vlogen me om de oren!) en heeft hij me geïntroduceerd bij de kooplieden. En nu doe de markt nog steeds en ook ik heb zaken drastisch zien veranderen.

Met de introductie van eenduidige landelijke regelgeving voor evenementen bijvoorbeeld, moesten we de Sorghvlietlaan verlaten en omzien naar een nieuwe, bredere locatie.
Dat werden Middenweg en Kleingouw met een eenmalig uitstapje naar de Keizerskroon vanwege werkzaamheden aan de brug. Ook werden regels met betrekking tot afzettingen en dergelijke aangescherpt, Gre Davidse kan daar nog over meepraten met haar zelfgehaakte rood/witte afzetlint…

Ook de invulling van de markt is al die jaren flink aan veranderding onderhevig; de Andijker middenstanders vervullen geen rol van betekenis meer, verreweg de meeste kooplieden komen van buitenaf en slechts een handvol komt elk jaar terug. Vooral de afgelopen twee Coronajaren hebben gezorgd voor een koude sanering onder kooplieden en marktorganisatoren.

Maar… de Jaarmarkt is er nog steeds en dus ook komende donderdag. Bij de klokkentoren van het voormalige gemeentehuis van 13.00 tot 20.00 uur.

Je bent van harte welkom! Gezellig!

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen