dinsdag 16 april 2024
spot_img

Janno Botman Schaatstalent met Andijker roots

Zijn ouders waren echte schaatsliefhebbers en zodoende namen ze hun kinderen Tessa, Arn en Janno regelmatig mee naar de schaatsbaan om de ijzers onder te binden en zich op het gladde ijs te begeven. “We doen het allemaal nog steeds erg graag,” vertelt Janno Botman (20) aan de telefoon vanuit Heereveen.

De geboren Andijker is verhuisd naar Heereveen sinds hij schaatst bij de ploeg van Reggeborgh. “Inderdaad, bij de ploeg waar ook bekende namen als Kjeld Nuis en Ireen Wüst schaatsen! Dit is mijn tweede jaar bij de ploeg en ik geniet.”

Een bijzonder jaar
Niemand ontkomt aan het woordje corona als je het hebt over het afgelopen jaar. Het had invloed op individuele personen en evenementen, op trainingen en (sport)wedstrijden. “Toch viel dat voor mij persoonlijk in eerste instantie best mee. Heel kort werd alles stil gelegd, maar topsporters mochten al vrij snel weer trainen. Voor onze schaatsploeg waren er voldoende mogelijkheden en ik zat ook lekker in mijn ritme.” Janno vertelt:” Toen één van de teamleden van Reggeborgh corona-achtige klachten kreeg, moest het hele team in quarantaine. Terwijl ik zelf niks mankeerde mocht ik toch niet trainen. Dat was stevig balen. Heel begrijpelijk, maar toch… je wilt schaatsen, je voelt je goed. Maar in ieders belang doe je wat moet.”

NK afstanden gemist
“Begin november stond het NK afstanden op het programma en toen ging het helaas anders dan gehoopt. Mijn vriendin bleek corona te hebben en dus moest ook ik in quarantaine. In eerste instantie had ik helemaal geen klachten en dan baal je natuurlijk stevig. Voor de tweede keer in quarantaine! De timing had bijna niet beroerder kunnen zijn,” vertelt Janno. “Enkele dagen erna kreeg ik zelf ook klachten en toen was overduidelijk dat ik het NK afstanden niet zou rijden. Gelukkig vielen de ziekte verschijnselen bij ons beiden erg mee en zijn we inmiddels weer op de been. Ik sta zelfs alweer volop op het ijs, want er komen nog mooie wedstrijden aan.”

NK Sprint eind november
In het Tialf in Heereveen schaatste Janno eind november tijdens de 2x 500 meter en de 2 x 100 meter. Janno: “Met de wetenschap dat ik enkele weken niets heb kunnen doen aan training wegens de coronabesmetting, is het niet zo gek dat ik minder presteerde dan vooraf gehoopt. Voor de laatste afstand heb ik me zelfs moeten afmelden omdat het vanwege fysieke problemen echt niet te doen was.” De uitslagen zijn te vinden op schaatsen.nl, bij NK sprint 2020.

Wat de toekomst brengt
“Mijn beste prestatie tot nu toe is wel mijn Wereld kampioenschap bij de junioren. Daarna ben ik overgegaan naar de senioren. Daar hoop ik zo snel mogelijk de top te bereiken, maar vooral om daar zo lang mogelijk aan de top te blijven. Elk nieuw jaar geeft nieuwe kansen.”

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen