zondag 26 mei 2024
spot_img

Je eigen (tuin)ontwerp in Museum Sow to Grow

Rond, vierkant, ovaal of rechthoekig? Met rotsen, een waterpartij of tropisch? In een schoenendoos, met een foto of getekend op papier? Ontwerp je eigen ideale tuin en krijg met je ontwerp een expositieplek in het Museum Sow to Grow in Enkhuizen. De enige voorwaarden die ze stellen is dat het object niet groter is dan 40x30x25cm en dat het ontwerp klaar is om geëxposeerd te worden.

Het ontwerp komt te hangen/staan bij een tentoonstelling over (de geschiedenis van) de Amsterdamse schooltuinen, die in 2020 hun 100-jarig bestaan vierden. De tentoonstelling was in 2020 in het Amsterdams Stadsarchief te zien en reist nu de schooltuinen af. Bij uitzondering mocht Museum Sow to Grow een deel van de prachtig ontworpen panelen laten zien.

Honger
De Amsterdamse schooltuinen bestaan sinds 1920. Ze waren oorspronkelijk bedoeld om kinderen in contact te brengen met gezond voedsel dat ze anders niet zouden eten vanwege de grote armoede die kort na de Eerste Wereldoorlog heerste. Kinderen leden honger en via de scholen leerden ze alles over voedsel verbouwen en kregen de oogst mee naar huis om met de familie van te eten.

Educatie
Op de schooltuinen van nu wordt natuureducatie gegeven. Dat is meer dan alleen planten, zaaien en oogsten. Veel meer dat met de natuur te maken heeft komt aan bod! Doel van de lessen is om leerlingen kennis en respect voor natuur en milieu bij te brengen. Per jaar tuinieren alleen al in Amsterdam bijna 7000 basisschoolleerlingen op één van de dertien Amsterdamse schooltuinen.

De schooltuin in Enkhuizen
Ook Enkhuizen kent een schooltuin, gelegen aan het Wethouder Jan Visserpad, langs de Dreef. Daar leren kinderen onder begeleiding hoe groenten er ‘in het echt’ uitzien en hoe je bloemen kunt verbouwen. In de tentoonstelling is een selectie van de foto’s die van de schooltuin gemaakt zijn, te zien. Met dank aan het Hertenkamp Enkhuizen.

De ontwerpwedstrijd
Ontwerpen dienen te worden ingeleverd voor vrijdag 6 januari 2023 bij de kassa van Museum Sow to Grow in de Westerstraat 111 te Enkhuizen. Zoveel mogelijk ontwerpen komen in de tentoonstelling. De tentoonstelling start 11 januari en duurt tot eind april.

Het museum is geopend van woensdag tot en met zondag van 12.00 tot 17.00 uur. www.sowtogrow.nl.

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen