dinsdag 16 april 2024
spot_img

Jongerenwerk: “Niet juist nu, juist áltijd!”

Antonie van Splunter is één van de jongerenwerkers voor de gemeente Medemblik. Hij is het liefst ‘op straat’, tussen zijn doelgroep in. Hij zoekt ze op, op plekken waar regelmatig jongelui samen komen. Hij praat met ze, hij is actief en op pad. “Jongerenwerk is zeker geen kantoorbaan. Dit is mijn werk, maar vooral mijn passie. Ik ben wie ik ben en dat gedrevene -om jonge mensen bij te staan en te helpen- zit gewoon in mijn systeem.”

Antonie wordt in zijn werkzaamheden uiteraard ook geconfronteerd met de coronacrisis. “Dat maakt dingen anders, maar zeker niet onmogelijk. Denken in mogelijkheden en niet alleen maar mopperen over wat niet kan. Juist creatieve oplossingen zoeken en kijken wat wél kan. Zo zit ik gewoon in elkaar.”

Ophaalpunt
Vlak voor de kerstvakantie heeft het Jongerenwerk diverse pakketten samengesteld. Het zijn verschillende pakketten, o.a. om een kasteel te knutselen en een pakket ‘Wintervogels” met alle benodigdheden voor o.a. een pindasnoer. Alle kinderen uit de Gemeente Medemblik van 4 jaar t/m 14 jaar, konden zich voor deze gratis pakketten aanmelden. Sommige locaties hebben een eigen ophaalpunt. In Andijk was dit bij Jongeren Centrum The Future. “Normaal zouden wij andere activiteiten organiseren in de gemeente. Vanwege het coronavirus konden deze activiteiten niet door gaan. Daarom hebben we de activiteiten aangepast en bieden wij het nu op deze manier aan. In aparte tasjes, alles coronaproof, buiten en klaar om op te halen. Zo kunnen de jongelui toch gezellig bezig zijn in de vakantie!”

Ook Mila komt een knutselpakket ophalen bij Jongerencentrum The Future in Andijk.

Prijzen te winnen
“Omdat de tieners en jongeren hun activiteiten nu mee naar huis nemen zien we de eindresultaten niet. Dat is jammer, maar ook daar hebben we wat op bedacht!” Antonie vervolgd: “Wie zijn activiteit klaar heeft kan een foto insturen en voor de leukste, mooiste, gekste inzending hebben we dan weer leuke prijzen beschikbaar. Zo houden we elkaar toch op de hoogte en blijft het contact- tijdelijk on-line- toch bestaan.”

In contact blijven
“Actief, zichtbaar en aanwezig zijn, het hele jaar door. Dat is de taak van het jongerenwerk. Niet alleen nu er door corona allerlei beperkingen zijn, maar juist gedurende het hele jaar. Met elkaar in contact blijven, luisteren naar wat er speelt. Niet ver- en beoordelen van mensen, maar juist samen kijken naar mogelijkheden en oplossingen.” Antonie gaat verder: “Wij zijn er niet alleen als het je tegen zit en het moeilijk gaat, niet alleen bij problemen. Juist niet! Ook als het goed met je gaat en je nieuwe doelen hebt gesteld willen wij dat van je horen. Kansen aanreiken en pakken. Je de weg wijzen naar weer een stapje beter, verder, hoger, leuker. Wij ondersteunen graag en vaak weten wij de weg.”

Samen is alles leuker
Bij het Jongerencentrum The Future in Andijk zijn alle jongeren welkom. Het is een plek om vrienden te ontmoeten en om nieuwe vrienden te maken. Er worden activiteiten georganiseerd waaraan je kan meedoen, maar ook gewoon even chillen op de bank is oké. Er is altijd iemand om een praatje mee te maken. Door samen dingen te ondernemen ontdek je meer over jezelf en anderen. Samen is alles leuker!

Altijd bereikbaar
Antonie benadrukt dat hij altijd bereikbaar is. “Jongerenwerk doe je niet alleen op werkdagen van 7-17 uur. Juist ook in avonduren, weekenden en rondom feestdagen zijn jongerenwerkers actief. Je kunt ons daarom het hele jaar door, 7 dagen per week, 24 uur per dag bereiken als je daar behoefte aan hebt. In elk geval on-line en bij voorkeur in levende lijve. Ben ik er niet zelf, dan is er een collega beschikbaar. We zijn er voor jou. Laat je binnenkort ook even wat van je horen?”

Een email sturen kan naar jongerenwerk@medemblik.nl.

Vorig artikel
Volgend artikel

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen