zaterdag 13 april 2024
spot_img

Jos Kuin verzamelt De Andijker al vele jaren

“Mijn verzameling omvat vooral boeken, tijdschriften en dus ook kranten. Alle wetenswaardigheden over Andijk zijn mij dierbaar,” begint Jos Kuin zijn verhaal. “Geboren en getogen in Andijk, heeft het nieuws over ‘mijn’ dorp Andijk -in de breedste zin van het woord- mijn interesse.”

Verzamelen zit Jos in het bloed. Niet alleen over Andijk, maar over de hele regio WF. In zijn verzameling hebben ook de Zuiderzeewerken een plaats en hij spaart de jaarlijkse uitgaven Vrienden van de Hondsbossche Zeewering. Jos bezit hij vele naslagwerken. “Het is gewoon heel erg leuk, dat als je ergens een half verhaal hoort, je terug kunt zoeken hoe het precies zat. De gebeurtenissen in het verleden vertellen een waardevol verhaal.”

Geboren en getogen
Jos werd geboren op Andijk in 1949. Vlak daarna- in 1951- verhuisde hij naar de huidige woning. Daar woonde ze eerst met het hele gezin van 17 personen en later met 4 volwassen broers. Nadat hij trouwde bleven hij en Baukje hier wonen. “Het huis lijkt niet meer op hoe het ooit was. Ik woon niet alleen mijn hele leven al in hetzelfde dorp, ik woon zelfs op dezelfde plek in dat dorp!”

Ingebonden Andijkers
Het zal in 2017 geweest zijn dat de verzameling De Andijkers plotseling enorm werd uitgebreid. “Veehouders Durk en Nel Dijkstra van de Dijkweg gingen verhuizen. In hun boerderij hadden zij een flink aantal jaargangen Andijkers vanaf 1983, die zelfs keurig ingebonden waren. In het nieuwe huis was er geen plek voor, maar ze wilden deze unieke stukken niet verloren laten gaan. Nel vroeg mij of ik er wat aan zou hebben. Daarop kon ik volmondig met een ja antwoorden en zo werd mijn verzameling in één klap vele jaargangen Andijkers groot.”

Dubbele bezorging
“Zelfs de krantenbezorger weet dat ik ze spaar en gooit wekelijks niet één, maar zelfs twee exemplaren in onze brievenbus. Het ene exemplaar wordt meteen weggeborgen voor de verzameling. Het tweede exemplaar wordt gelezen. Eerst even bladeren, later rustig alle artikelen nog eens lezen. We kijken er elke week weer naar uit.”

Bron van informatie
De Andijker is voor Jos een bron van informatie. “Daarom knip ik interessante artikelen ook uit. Die heb ik dan mooi bij elkaar liggen over een bepaalde periode. Zodat ik de informatie compleet heb als ik bezig ga aan een jaarkroniek voor het jaarboek van St. Oud Andijk. De Andijker heeft veel familieberichten en andere meldingen zoals jubilea, voor mij is de Andijker een schat aan informatie.”

Rommelmarkt
Een nieuw boek bestellen is te makkelijk voor Jos. “Liever vind ik een boek voor mijn verzameling op een rommelmarkt of op internet via Marktplaats. Wat voor een ander rommel kan zijn, is voor mij een uitbreiding van mijn collectie. Dus wie nog een naslagwerkje heeft liggen en er vanaf wil? Mij maakt u er blij mee,“ vertelt Jos. “De verzameling groeit wekelijks in elk geval met een nieuwe editie van dé dorpskrant.”

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen