donderdag 18 juli 2024
spot_img

Jubileum 50-jarig bestaan Zonnebloem Andijk

“We vieren 50 jaar de Zonnebloem in Andijk. Dit is eigenlijk al 52 jaar, maar in 2021 was het volop Corona en niet de tijd om een jubileum te vieren.” Een vereniging waar zoveel energie in zit, met zoveel vrijwilligers die veel gasten van Andijk ondersteunen in vaak moeilijke tijden van ziekte, ouderdom en eenzaamheid, verdient het om in het ‘zonnetje’ gezet te worden.

Het begon allemaal met een belofte van de oprichtster Truus de Vries, die zich tijdens haar ziekte voor nam om eenmaal ‘genezen’ zich in te gaan zetten voor anderen. En of zij beter werd! Samen met drie andere vrouwen begon zij mensen te bezoeken. Pastoor Suidgeest van de Katholieke kerk ondersteunde deze dames bij het opzetten van een vereniging, het maken van agenda’s en verslagen, het bijhouden van een kasboek (in een schoolschriftje) en het beheer van de kas (in een sigarendoosje) en dit alles werd de ‘administratie’ genoemd!

Officiële afdeling
Vanaf het moment dat Andijk een officiële afdeling werd van de Zonnebloem in Breda, gebeurde er in Andijk van alles. Van dagtochten en landvakantie tot reizen op het schip naar Duitsland. Ook nam het werk in Andijk toe met loten verkoop en het bezoeken van de gasten.

Proffessioneler
Het werkgebied in de ‘katholieke periode’ was nog uitsluitend tussen de Molenweg en de Driehuizen. Dit veranderde nadat de Zonnebloem een algemeen neutrale vereniging werd en het gebied werd uitgebreid ten oosten van de Molenweg. Het werd een heuse vereniging met zo’n 42 vrijwilligers en 130 gasten. De ‘naaikrans’ werd een vereniging en de eerste computer kwam er! Ook werden de vergaderingen niet meer bij iemand thuis gehouden, maar in het Dorpshuis. De Zonnebloem/Andijk werd professioneler.

Welkom bij de club
Zo gaat het anno 2023 nog altijd. Een vereniging met 34 vrijwilligers en zo’n 60 gasten die zij bezoeken, dagtochten die zij organiseren, museumbezoeken en de mooiste tuinen en rivieren die zij bezoeken. “Uiterst dankbaar zijn onze gasten die, ondanks de (lichamelijke) beperkingen toch nog de deur uit kunnen, een praatje bij een kop koffie en soms een heerlijke vakantie en de vrijwilligers die zich inspannen, maar ook veel voldoening krijgen. Een club om bij te horen, maar die ook zorgen heeft om het aantal vrijwilligers. De vrijwilligers worden ouder en soms gaat een vrijwilligers over in een gast. De aanwas van jongeren is moeizaam, iets waar meer verenigingen mee te maken hebben, maar iets dat toch aandacht nodig heeft.

Gezellig met elkaar aan de lunch.

Jubileum viering
Het jubileum wordt zaterdagmiddag 11 maart 2023 met de gasten en vrijwilligers gevierd in Sarto en afgesloten met een heerlijke maaltijd. Van 17.00 -18.00 uur is er gelegenheid om te feliciteren tijdens de receptie!

Vrijwilliger worden
Word vrijwilliger bij de Zonnebloem afdeling Andijk en meld je aan bij Emmy Oudeman via telefoonnummer 0228 – 592885 of een e-mail aan:
em.oudeman@quicknet.nl.

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen