zaterdag 15 juni 2024
spot_img

Jubileumconcert met tien maanden uitstel

Na tien maanden uitstel zal Sursum Corda op zaterdag 29 oktober dan eindelijk het jubileumconcert geven. Eind januari, precies op het destijds geplande moment bestond de fanfare honderd jaar, maar corona verhinderde destijds het concert. De afgelopen tijd is er onder leiding van dirigent Andries de Haan tijdens de repetities hard gewerkt aan de muziek voor het concert in de gereformeerde kerk.

Er was in januari destijds lang geen zicht op versoepeling van de coronamaatregelen. De afschaffing kwam net te laat, want toen was het concert al uitgesteld. Eerlijk gezegd was het orkest er toen ook niet klaar voor, na maandenlang aangepast te hebben gerepeteerd. De festiviteiten rondom het jubileum kwamen hierdoor enigszins schoorvoetend op gang. Een weekeinde weg met een buitenoptreden in het Noord-Groningse Siddeburen in oktober vorig jaar kreeg pas een vervolg in het voorjaar met een dankdienst in de gereformeerde kerk. Hierna volgde in juni nog een buitenoptreden op het André Voltenplein. Na het jubileumconcert is er op zaterdag 28 januari nog een reünieconcert, met veel oud-leden die voor de gelegenheid weer een instrument oppakken.

Familieconcert op het André Voltenplein. Anja en Gerard Fotografie

Het jubileumconcert doet Sursum Corda met alle spelende leden. Ook een paar jonge leden, die al op de nominatie stonden, zijn ietsje eerder overgeheveld naar het grote orkest. Soms spelen zij een aangepaste partij mee. Sursum Corda oogt, nee is, daarmee nog weer jonger geworden. Bij eigenlijk alle verenigingen heeft corona er best ingehakt. Groot ledenverlies is Sursum gelukkig bespaard gebleven. De club is nog springlevend, al is versterking altijd welkom.

Voor het concert is gekozen voor een zo breed mogelijk programma om te laten zien wat Sursum in zijn mars heeft. Natuurlijk horen er een concertstuk en mars bij, maar ook een tango en een popsong, net als bewerkingen van Bach, Dvorak en Rossini. Er zit een stuk in met ingewikkelde maatsoortwisselingen van de Britse componist Philip Sparke. Er is ook ruimte voor muzikale humor, zoals in Rossini’s Duetto buffo per due gatti (Grappig duet voor twee katten). Het is door alle beroemde klassieke zangeressen gezongen, maar nu gespeeld op trompet en trombone.

Blikvanger is natuurlijk de ‘wereldpremière’ van het stuk Solidarity van Hans van der Heide, dat speciaal voor het eeuwfeest is geschreven. De Helderse componist heeft in dit stuk geprobeerd diverse stadia van verenigingsleven weer te geven in muziek. Van vrolijke tijden tot minder aangename periodes. Het concert begint zaterdag 29 oktober om 20 uur in de gereformeerde kerk aan de Middenweg. De inloop is vanaf 19.30 uur. De toegang is, niet gek in tijden van crises, gratis. Er is een collecte.

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen