dinsdag 25 juni 2024
spot_img

Judo en Jiu Jitsu erg populair in Andijk

Op dinsdagavond zijn kinderen en volwassen bezig met het beoefenen van judo en/of jiu-jitsu bij Asonia. Deze sporten vallen onder de noemer verdedigingssport. Misschien is het ook wel iets voor jou? Kom eens kijken of doe een paar proeflessen mee. Want voor deze sport geldt: je leert het alleen door het te doen.

Judo voor iedereen
Jong of oud, meisje en jongen? Judo is geschikt voor iedereen, al vanaf 4 jaar. De bedoeling is om elkaar met een judoworp op de speciale mat te werpen of je tegenstander met behulp van een grondtechniek onder controle te houden. Als judoka gebruik je de kracht van je tegenstander om hem of haar te overmeesteren. Belangrijk is hierbij dat je dit doet zonder de ander te blesseren, want judo is een zeer beschaafde sport.

Trainer Arie Rustenburg
Al lange tijd komt Arie Rustenburg vanuit Wieringerwerf op de dinsdag naar Andijk. “Ik geloof dat ik hier ben begonnen in 2005,” zegt Arie. Arie heeft zijn eigen Budoschool Kansei-Goshin-Do en traint ook in Wieringerwerf, Medemblik en Heerhugowaard. Zelf beoefent hij de sporten graag. “Maar de kennis op een frisse, vrolijke en enthousiaste manier overbrengen aan anderen is minstens zo leuk als het zelf beoefenen.”

Sport, spel en een kunst
Judo leert je om rekening te houden met elkaar. Het leert je bovendien om niet bang te zijn. Je bent lichamelijk actief, het hele lichaam wordt gebruikt. Vooral voor de jeugd is dit tijdens hun ontwikkeling onmisbaar; leren vallen, duwen, rollen. Er moet serieus voor geoefend worden, maar echt iedereen kan het leren.

Jiu-jitsu voor kids en volwassenen
Deze verdedigingssport leert je allerlei verdedigingstechnieken: van trappen en stoten, ontwijken en armklemmen. Het maakt hierbij niet uit hoe lang, zwaar of sterk je bent. Jiu-jitsu draait om slimheid en niet om kracht. Het is al mogelijk vanaf de leeftijd van 7 jaar, maar ook voor volwassenen zeer geschikt.

Zelfvertrouwen vergroten en zoveel meer
“Judo en Jiu-jitsu zijn goed voor het ontwikkelen van (meer) zelfvertrouwen en het maakt je minder onzeker. Je weet dat je je kunt redden in een conflict. Ook bij agressieproblemen kan Jiu-jitsu helpen, omdat je meer zelfbeheersing ontwikkelt en leert om anderen te respecteren. Mensen noemen het dan wel vechtsporten; elkaar vriendelijk behandelen en voorzichtig met elkaar omgaan vinden wij ontzettend belangrijk.”

Bestuur vernieuwen
Het bestuur bestaat momenteel uit drie personen. “We zijn dringend op zoek naar nieuwe mensen om bij het bestuur van de club te verwelkomen. Om zo de judo en jiu-jitsu ook in de toekomst aan te kunnen bieden voor iedereen. Nieuwe bezems vegen schoon, nieuwe ideeën en inspiratie zijn altijd van harte welkom. Heeft iemand interesse dan mag hij of zij ons uiteraard benaderen en kunnen we samen kijken in welke functie dat het best zou passen. We zoeken enthousiaste mensen, liefst met kennis van financiën en Excel. Maar vooral maatschappelijke betrokkenheid is wenselijk. Samen zijn we sterk!”

Asonia Judo Andijk, Dorpshuis Centrum, Sportlaan 1, 1619 XE Andijk. Op de geheel vernieuwde website vindt u alle informatie www.judo-andijk.nl. Ook de volgende vriendjesdag wordt hier vermeld.

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen