maandag 20 mei 2024
spot_img

Julia Beemsterboer een turnster in de dop

Julia Beemsterboer, 10 jaar, zit nu twee jaar op turnen en wint de ene na de andere prijs. Volgens haar moeder doet ze niets anders dan klimmen en klauteren en was ze als peuter net een klein aapje.

Selectiegroep
Julia en haar ouders waren op zoek naar een sport voor Julia. Omdat Julia houdt van klimmen en erg lenig is, zijn ze bij de turnvereniging in de Krimper uitgekomen. “Ik begon in een recreatieles, maar dat waren hele makkelijke oefeningen. Ik was te goed en daarom werd ik na twee maanden al doorgestuurd naar de les van Krisztina”, vertelt Julia. Krisztina D. Kovacs heeft zelf veel geturnd en geeft nu al veertien jaar les, waarvan vijf jaar in Londen. “Julia kwam bij mij in de selectiegroep. Ze is een hardwerkende leerling. Ze heeft veel discipline en leert snel. Ze heeft voor een wedstrijd gezonde spanning en is goed vooruitgegaan”, aldus Krisztina.

Wedstrijden
Julia traint nu twee keer per week in de Krimper. Iedere les duurt twee uur en ze heeft er heel veel plezier in. “Ik vind turnen heel leuk, omdat het steeds moeilijker wordt. Daar leer je van en dan word je steeds beter.” Na de zomer begint Julia met nog een extra training in Wervershoof. Gemiddeld heeft ze één keer per maand een wedstrijd. “Soms heb je er twee in een maand en soms twee maanden niet. Je doet dan een heel jaar dezelfde oefeningen. Het zijn altijd vier onderdelen. Op de mat doe je de loopsprong, kattensprong en overslag. Op de balk een koprol, handstand en loopsprong. Op de brug de borstwaartsom en de buikdraai en dan doe je nog oefeningen op de sprong. De balk vind ik het moeilijkst, omdat je echt je evenwicht moet houden en er snel vanaf valt, maar ik ben niet bang om te vallen”, vertelt Julia stoer. “Het leukste vind ik de mat. Daar ben ik het beste in. Volgend jaar zijn de oefeningen op de mat op muziek, dat lijkt me nog leuker.”

Kampioenschappen
Julia is op haar niveau de beste van de club. Ze heeft verschillende kampioenschappen gewonnen zoals de Jokercup en de Toestelkampioenschappen. “Bij de Jokercup mocht je een voorwerp van thuis meenemen. Ik nam een knuffelbeer mee. Als je die dan bij een onderdeel plaatste, dan telden de punten daarbij dubbel. Bij mij ging juist dat onderdeel helaas mis, maar omdat de andere onderdelen heel goed gingen, ben ik toch eerste geworden. Op het Toestelkampioenschap werd ik eerste met de brug en de mat.”
Na de clubkampioenschappen kom je steeds een ronde verder en eindig je, als je goed genoeg bent, bij de Districtkampioenschappen. Vorig jaar werd Julia hier tweede en dit jaar werd ze op haar niveau vijfde. Julia wil absoluut nog een keer eerste worden en is zelfs dan nog niet klaar. “Ik hoop ooit op het allerhoogste niveau te turnen en dan bij de Olympische Spelen goud te winnen op de brug en de mat.”

 

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen