donderdag 18 juli 2024
spot_img

‘Junk Journals’ Gabriëlle Fraanje zaterdag 20 juli in het Dijkmagazijn

De ‘junk journals’ van hobbyiste Gabriëlle Fraanje uit Andijk gaan de hele wereld over, maar zaterdag 20 juli zijn ze te bewonderen in het Andijker Dijkmagazijn. Dat doet ze na een uitnodiging van Stichting Oud Andijk. Afgelopen juni konden mensen al kennis maken met haar bijzondere journals, een soort dagboeken gevuld met oude documenten. Daar presenteerde de kunstenares, van oorsprong afkomstig uit Middelburg, zich op de Hobby- en Kunstroute voor mensen ‘met een verrassende hobby’ in Enkhuizen.

Mensen inspireren zelf hobby op te pakken
Tijdens de expositie in het Dijkmagazijn is het haar voornaamste doel om mensen te inspireren en te laten zien hoe gemakkelijk het is om met deze hobby te beginnen. Ze biedt pakketjes aan waarmee mensen meteen aan de slag kunnen. Maar je kan ook gelijk zelf aan de slag met een miniworkshop. Als er interesse voor is denkt ze er over om workshops te gaan geven. Op de expositie wil ze verder onder ander een paar kleine voorbeeldboekjes laten zien, gebaseerd op de plaatsen Medemblik, Hoogkarspel en Hoorn.

Hobby ontstaan tijdens Corona lockdown
De Corona lockdown is een periode waaraan de meeste mensen niet graag terug denken. Toch leverde deze periode soms toch onverwacht wat moois op. Dat is ook de ervaring van hobbyiste Gabriëlle Fraanje. Teruggeworpen op zichzelf ontdekte ze haar nieuwe hobby. Speurend op internet en YouTube leerde ze zichzelf haar – nog steeds in populariteit groeiende – junk journals maken. Waarbij ze het vooral een mooi idee vindt dat ze met materiaal dat als waardeloos wordt beschouwd iets moois creëert.

Junk journal van eigen woning
Een bijzonder exemplaar dat ze voor zichzelf heeft gemaakt is een junk journal van de woning waar zij en haar vriend sinds eind 2023 wonen. Van de woning, gebouwd in 1920, is onder andere het behang gebruikt dat tevoorschijn kwam toen de verwarming werd weggehaald. Ook verzamelde ze bouwtekeningen en andere documenten van haar huis. Dit boek is ook te zien bij de aankomende expositie.

Junk journals raken vol in het hart
Bij de start van het maken van een junk journal, een proces waar sowieso veel uren inzitten, is op voorhand nog niets te zeggen over het eindresultaat. Het is een proces, maar wel eentje waar Gabriëlle mensen mee raakt. Een Japanse recensie van kort geleden zegt genoeg: “It fills my eyes and heart when I’m lonely”.

Mensen die kennis willen maken met de kunst van het junk journals maken kunnen op zaterdag 20 juli terecht in het Dijkmagazijn. Zondag 29 september maakt ze acte de présence op de Kunst- en keramiek hobbybeurs in Cultureel Centrum De Schoof in Wervershoof.
Meer informatie en een impressie van haar werk is onder andere te vinden op haar Instagrampagina: instagram.com/gabriellefraanje.art en op YouTube: www.youtube.com/
@gabriellefraanje9233. Ze biedt ook exemplaren aan in haar Etsy store op: https://www.etsy.com/uk/shop/GabrielleCreaties.

- Advertisment -spot_img

Meest gelezen laatste 7 dagen