donderdag 18 april 2024
spot_img

Kathoek begin 1900

Een fotokaart van de Kathoek begin 1900. Het 1e bruggetje gaat naar nu Dijkweg 75. Hier woonde Yde Wagenaar, later rijschool Gorter. Het 2e bruggetje ging naar de 1e pastorie van de Gereformeerde kerk. Later woonde en werkte hier kapper Sj.Hoekstra en werd voor het laatst bewoond door de fam. Wim Boonstra. Is in 1969 gesloopt en is nu de toegang tot het zuidelijke deel van het Palingpad.

Dan de stolp van bakkerij VEA, welke in 1933 is verbrand. Op deze plaats werd een nieuwe bakkerij gebouwd en is nu een appartementen gebouw. Het 4e bruggetje leidde naar het noordelijke Palingpad en had v/h een verbinding achter de bakkerij langs naar het zuidelijke deel.
De volgende huisjes zijn gesloopt tijdens de dijkverzwaring na 1916, hier is nu een speeltuin en de woning van Peter en Natasja Dudink v/h Siemen en Afie staat op de plek waar we hier nog de stolpwoning zien die door vele gezinnen bewoond is geweest. Vervolgens zien we de koekfabriek van Faust & Vries boven de dijk uitkomen. Deze is gebouwd als boerderij. Scherpenzeel heeft zich hier gevestigd vanuit Hoorn. Nu is het de opslagplaats van timmerfabriek ‘de Vries’. Het laatste huis is ook gesloopt maar de bocht is nog steeds krap.

Foto- en kaartenverzamelaar Jacco Mantel, Dijkweg 71.

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen