zaterdag 13 april 2024
spot_img

Kerst op schitterende nieuwe plek voor paardenopvang de Paardenhoefjes

De Paardenopvang de Paardenhoefjes vindt u sinds begin november in Andijk aan de Vleetweg. Zij vangen paarden op die verwaarloosd zijn en ook zijn zij de opvangplek voor paarden waar de eigenaar niet langer voor kan zorgen.

“Wij helpen de paarden, indien nodig, er weer bovenop en proberen ze te herplaatsen als ze voldoende opgeknapt zijn. Wanneer herplaatsing voor bepaalde paarden niet mogelijk blijkt, blijven deze bij ons en worden ze verzorgd door onze vrijwilligers.”

Schrijnend en mooi tegelijk
In 2019 startte Anna da Silva met de opvang. “De vraag naar een opvang als deze in Noord-Holland bleek groot. Inmiddels staan er bij de stichting bijna 20 paarden en blijven de aanvragen binnen stromen,” vertelt Anna. “Enerzijds heel schrijnend, anderzijds mooi dat er op deze manier een plek voor deze paarden is. Samen met een groep van ruim 10 vrijwilligers die allemaal het beste met de paarden voor hebben, genieten de paarden van het gezelschap van elkaar en van de aandacht van de vrijwilligers.”

We hebben een leuk team.

Herplaatsen
“Wij proberen alle paarden te herplaatsen. Dit herplaatsen doen wij met een adoptiecontract, waar een terugbrengclausule staat opgenomen. Deze clausule houdt in, dat wanneer de nieuwe eigenaar niet langer de mogelijkheid heeft om voor het paard te zorgen, het paard weer terugkomt in de opvang. Dit om te voorkomen dat het dier in het handelscircuit terechtkomt.”

Moeilijk keus
Er zijn heel veel redenen te bedenken waarom iemand niet meer voor zijn paard kan zorgen. De keus om een paard van de hand te doen is nooit makkelijk. “Wij vinden dat elk paard een goede plek verdient en zullen voor elk dier uiterste best doen het liefdevol op te vangen en te bieden wat het nodig heeft.”

Gelukt
Het paard Farza is slechts één van de succesverhalen van ‘de Paardenhoefjes. “Zij kwam bij ons met ruim 20% ondergewicht. Haar doffe vacht liet duidelijk zien, dat zij al lange tijd voedingsstoffen tekort kwam.
Met veel aandacht en de juiste voeding is zij er inmiddels weer helemaal bovenop gekomen. We zijn zelfs weer rustig aan bezig om het rijden met haar op te pakken. Dat is waar we het allemaal voor doen en waar onze tijd en middelen vooral aan worden besteed.”

Vrijwilligers gezocht
“Het is geweldig leuk werk, mooi om te doen en natuurlijk gezellig met het hele team. Maar daarnaast is het ook gewoon hard werken en af en toe lichamelijk zwaar. Hooi, stro, zaagsel, kruiwagens vullen en weer legen en ga zo maar door. Er is hier altijd wat te doen voor mensen die hun handen willen laten wapperen. Wij zijn dan ook altijd op zoek naar extra vrijwilligers die ons willen ondersteunen met de verzorging van de paarden. Dus woon je in de buurt van Andijk en vind je paarden verzorgen geweldig? We maken graag kennis met jou.

Donateur of donatie
Aangezien wij alles uit eigen zak betalen, zijn alle bijdragen (financieel of materieel) zeer welkom! Denk jij ons op een andere manier te kunnen ondersteunen of heb je interesse om een paard te adopteren?
Je kunt contact met ons opnemen via een e-mail naar:

info.depaardenhoefjes@gmail.com

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen