vrijdag 24 mei 2024
spot_img

Kerstconcert Sursum vol met zang en swing

Voor het eerst in jaren verzorgde fanfare Sursum Corda weer een eigen kerstconcert. Dorpshuis Centrum was voor de gelegenheid omgetoverd tot een knus geheel inclusief een schouw. De concertcommissie had veel werk besteed aan de aankleding.

In de traditie van Sursum Corda, onder leiding van Niels Marchal, paste het openingsnummer The Call of Christmas van Wim Stalman. Het stuk heeft een lang intro dat uitmondt in de samenzang ‘Komt allen tezamen’. Na A Christmas Fantasy, een compilatie van allerlei bekende melodieën, vervolgde Sursum met Lux Aurumque van Eric Whitacre, oorspronkelijk een minimalistisch koorwerk dat op internet een grote hit werd. Je kon je partij inzingen en insturen en zo ontstond een virtueel koor van enkele duizenden zangers en zangeressen van over de hele wereld. Een mooi stuk waar de inzetten en de lang aangehouden tonen het belangrijkst zijn. Dat lag anders met White Christmas, dat iedereen al vier miljoen keer heeft gehoord maar dat toch niet verveelt, en de samenzang Heerlijk klonk het lied der eng’len. Yvonne Koopman vertelde intussen in het West-Fries het kerstverhaal.

O holy night is een bewerking van de Franse kerstklassieker Cantique de Noël. Het samen met het publiek zingen van Stille nacht sloot daar goed bij aan. De Ukrainian Bell Carol is een honderd jaar oud lied en in de bewerking van Philip Sparke een uitzonderlijk mooi fanfarestuk.

Dat de klassieke hit Jingle Bells op heel veel verschillende manieren gespeeld kan worden bleek in Jingle Bells Fantasy van Darrol Barry. Sursum eindigde met A Christmas Dance Party, een lang swingend nummer met zelfs nog wat dixieland erin, waarbij Richard Stroet en Martijn Bos excelleerden.

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen