maandag 20 mei 2024
spot_img

Kerstdiner met kip in de stal

Kitty Smit woont op ’t Buurtje en verzorgd samen met enkele buren -inmiddels al voor het tiende jaar- een diner op kerstavond. “Het is heel spontaan ontstaan een jaar of wat geleden. Een buurvrouw verzuchtte dat ze erg tegen de kerstdagen opzag, de oude stolp van Simon van der Meer bood voldoende ruimte, een kerstborrel met wat hapjes was zo geregeld.”

Op kerstavond met een groep buurtbewoners in de stal. Samen even bijpraten, een borreltje en wat lekkers. “Inmiddels is het een jaarlijks terugkerend iets geworden. Klein, intiem maar inmiddels wel iets meer dan alleen een borreltje. We mogen gerust spreken van een heus kerstdiner.”

Snert en hutspot
De stal wordt leeg geruimd zo rond eind november. Dan gaat de bezem er even lekker doorheen. Er worden tafels neergezet en voldoende stoelen geregeld. Op een hooibaal kun je prima iets wegzetten, of even neerploffen. “We doen nergens moeilijk over. Als er een kip onder de tafel loopt moeten we lachen. Beter er onderdoor, dan erop toch? Hier geen zes sterren diner met liflafjes. Allerlei soorten stamppot stonden er al eens op het menu. Ook hebben we een jaar snert gegeten. Heerlijk, verse home-made gerechten met liefde gekookt!” Ook de kledingkeus is vooral praktisch. “Hier geen witje jurkjes met kant en nette pakken tijdens kerstavond. De beste optie is een warme trui en een spijkerbroek! In de stal is geen verwarming. Maar de sfeer is helemaal ‘kersterig’.”

Lichtjes en sfeer
“De eerste jaren was de aankleding nog minimaal. Inmiddels pakken we best flink uit. Met kleine lichtjes, echte kerstbomen, mooie witte tafelkleden en bijzonder servies. Je herkent de dagelijkse aanblik van de stal niet meer tijdens de kerstdagen. Aan de wand hangen we zelfs schilderijen! Het kerstdiner wordt de laatste jaren ook opgevrolijkt door een toneelstukje. We zijn wel eens als Jozef en Maria langs gekomen. Ook dit jaar ‘hangt er de gasten weer iets boven het hoofd’.

Aanmelden kan niet
“Hoewel we snappen dat mensen zich door dit idee aangesproken voelen en graag zouden willen aanschuiven, dit is helaas niet mogelijk. De ruimte is té beperkt om meer mensen uit te nodigen. Dit samenzijn is juist zo fijn door die kleinschaligheid. Het intieme gezelschap, waarbij iedereen elkaar echt kent maakt bijzondere gesprekken mogelijk. Voelt u ook de behoefte zoiets op te zetten, dan kunnen wij dat alleen maar aanraden. Samen maak je van de feestdagen iets bijzonders, net als wij. Onze wens: maak er met elkaar fijne kerstdagen van. Namens ’t Buurtje wensen wij u alvast een heel gelukkig nieuwjaar!”

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen