donderdag 18 juli 2024
spot_img

Kerstvakantieactiviteiten Stoommachinemuseum

Vanaf 21 december tot en met 5 januari is het Stoommachinemuseum aan de Oosterdijk tijdens de kerstvakantie geopend, met uitzondering van 1e Kerstdag, Oud- en Nieuwjaarsdag. Het museum is onder stoom, de ketel wordt gestookt en de machines draaien. De nieuwe expositie ‘Nederland op Stoom!’ is geopend voor publiek. Daarnaast zijn er diverse leuke kerstvakantieactiviteiten.

Expositie ‘Nederland op Stoom!’: Tientallen (bewegende) stoommodellen vertellen het verhaal over hoe de stoomrevolutie halverwege de 19e eeuw in Nederland tot stand kwam. Een spectaculaire show ondersteund met audiovisuele beelden.

Kerstconcert: Zondag 22 december treedt ‘Het Kleine Orkest’ vanaf 11 tot 16 uur diverse keren op. Dit bijzondere orkest dat zijn oorsprong vindt in het Noord-Hollands Ouderen orkest, bestaat uit (oud-) beroepsmuzikanten en uitmuntende amateurs. Ze spelen een heel herkenbaar repertoire van jazz- en dixieland muziek. Met de unieke akoestiek in het museum swingt het de pan uit!

Midwinterhoorns: Zondag 29 december is vanaf 12 uur het imponerende geluid van midwinterhoorns bij het museum te horen. Leden van blazersgroep ‘Van hakken komt blazen’ geven deze dag diverse blaasoptredens. Het blazen op midwinterhoorns stamt uit de 9e eeuw en is oorspronkelijk bedoeld om het licht terug te halen in de donkere wintermaanden. Deze oeroude traditie stamt uit de achterhoek, maar wordt tegenwoordig ook in Noord-Holland beoefend.

Workshop acrylverven: Vrijdag 3 januari komt mevrouw Fely Smit, een bekende amateurschilder, opnieuw naar het museum. Vrolijke paneeltjes liggen klaar om beschilderd te worden, maar een eigen ontwerp mag natuurlijk ook. Volwassenen zijn ook welkom om aan te schuiven in het schildersatelier.

‘Museumprofessor’: Willy Wortels opgelet! In het stoomlab laat de ‘museumprofessor’ met proefjes en experimenten zien hoe je luchtdruk kunt aantonen met een glas en een kartonnetje. Leer je wat een barometer aangeeft als de luchtdruk hoger wordt en wat het verband is tussen volume en druk met gebruik van een fietspomp. En wat is condenseren van stoom? Met behulp van een soeplepel gevuld met koud water, laten we je het zien. Nieuwsgierig geworden? Kom dan op 21, 22 28, 29 december of op 4 en 5 januari naar het museum. Vanaf 12 tot 16 uur worden de proefjes op het hele uur gedemonstreerd.
www.stoommachinemuseum.nl

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen