woensdag 19 juni 2024
spot_img

Kickbokser Semanuel deelt alleen in de ring klappen uit

Semanuel Silverster Haasnoot (23) uit Andijk staat zijn mannetje in de ring tijdens het kickboksgala. “Tijdens de wedstrijden gaat er echt een knop om in mijn hoofd,” zo vertelt hij.

Al van jongs af aan doet hij aan sport. “Vechtsporten doe ik echter pas vanaf mijn twintigste, daarvoor lag mijn focus op andere sporten. Als ik ergens voor ga, dan slokt dat me wel volledig op, dus meerdere sporten op hoog niveau was geen optie. Ik heb keuzes moeten maken.”

Blauw oog
“Ik verhuisde van Groningen naar Andijk en ben toen bij trainer Richard de Lange gestart met boksen. Hij heeft mij in een jaar tijd veel geleerd, maar ik wilde meer. Naast het trainen wilde ik graag wedstrijden doen.” De overstap werd gezet naar de sportschool van Ed Schaper en tevens van het boksen naar het kickboksen. Tijdens de trainingen heeft Semanuel meer dan eens een blauw oog opgelopen. “Dan moet je maar vlugger wegduiken!”, lacht hij.

Discpline en de juiste mensen
Talent is nodig. Discipline is nog belangrijker. “Maar het meeste belangrijk zijn toch wel je trainers en trainingsmaatjes. Met de juiste mensen om je heen kun je het beste uit jezelf halen.” Op een kickboksgala kwam hij Ton Haverkort tegen. “Hij gaf me de kans een keer te komen trainen en te laten zien wat ik in mijn mars had. Ook Bjorn Schoolaert zag in mij de mogelijkheden om echt ver te komen en nam me onder zijn hoede als ‘project’. In een paar maanden wilde hij me klaar stomen voor wedstrijden. Dat ik al deze mensen ben tegengekomen, daar ben ik erg dankbaar voor.”

Richard en zijn zoon Semanuel.

Emotionele wedstrijd
Na een lastige periode vol emoties stond er een belangrijke wedstrijd op het programma. Op 6 oktober werd in Wijk bij Duurstede een grote wedstrijd uitgevochten. Semanuel wist niet zeker of hij er verstandig aan deed de ring in te stappen. Met de steun van vele familieleden en vrienden die met een touringcar mee waren gereisd om hem aan te moedigen, deed hij het toch om te laten zien wat hij waard was. Het vertrouwen dat trainer Ed Schaper en sparringsmaat Maarten Kok in hem hadden gaf hem de kracht om er voor te gaan.

Winst op karakter
“Mijn tegenstander was anderhalve kop groter en een fiks stuk zwaarder. Maar in mijn hoofd was de knop om gegaan. Deze wedstrijd zou ik laten zien wat ik waard was en voor de winst gaan. De eerste ronde sloeg ik hem ‘8 tellen’, dat was een mooi begin. De tweede ronde was afzien, de vermoeidheid speelde me parten. De derde ronde heb ik puur op karakter gevochten. Ik sloeg mijn tegenstander weer op ‘8 tellen’ en daarmee was de winst van de partij voor mij.”

Foto’s: SabJ Fotografie

Toekomst in Drachten
“Ik ben het team van Ed en Tineke Schaper heel erg dankbaar voor alles en toch ga ik ze een beetje verlaten. Binnenkort start ik namelijk met mijn opleiding in Drachten. Trainen in Grootebroek zal dan alleen nog maar in de weekenden kunnen. Door de weeks train ik dan in Groningen bij mijn oom. Hoe mijn toekomst er kickboks technisch uit gaat zien is dus even afwachten.”

Vorig artikel
Volgend artikel

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen