dinsdag 23 april 2024
spot_img

Kickbokstalent Matz van der Pol (14) brengt medaille Enfusion thuis

Veel mensen weten dat West-Friesland veel sporttalent voortbrengt. De veertienjarige Matz van der Pol uit Andijk is een naam waarvan we mogelijk in de toekomst meer gaan horen. Met pas een jaar intensieve wedstrijdtraining achter de rug heeft hij half februari in Alkmaar zijn eerste Enfusion Kickboksgala meegemaakt en kwam meteen met een medaille thuis.

Krachten meten in de introductiering
Enfusion is een regelmatig terugkerende  competitie waar amateurs en nieuwkomers uit de hele wereld elkaar ontmoeten om hun krachten te meten. Met een flinke delegatie familie en vrienden, zijn eigen ‘Team Matz’, reisde hij af naar Alkmaar waar hij in de zogenaamde introductiering (de wedstrijdring voor nieuwkomers – red) het beste van zichzelf liet zien.

Te sterk voor zijn tegenstander
“Het was spannend”, vertelt Matz over Enfusion Alkmaar. “Maar na het opwarmen waren de zenuwen wel weg. Matz was vooral te spreken over zijn tweede ronde: “Ik moest er even inkomen, maar de tweede ronde ging echt al veel beter”. Zijn trainer Ed, eigenaar van Health Sport Instituut Schaper in Grooteboek, valt bij: “Matz kan heel goed druk zetten en was veel te sterk voor zijn tegenstander”. Dat druk zetten is ook zijn manier van vechten weet Schaper te vertellen.

“Matz is een slimme jongen met een goed inzicht in het gevecht. Hij weet waar hij de stoten en trappen moet plaatsen”. De combinatie hard trainen en talent gaat hem ver brengen is de verwachting van zijn trainer. “Hij is echt gegroeid de laatste tijd’, vertelt Ed. “Hij is nu echt klaar voor zijn plek in de ring”.

Leuker dan voetbal
Tweeënhalf jaar geleden begon Matz, enthousiast gemaakt door een oud-klasgenoot, bij Sportschool Schaper met kickboksen. Eerst nog wekelijks omdat er ook nog werd gevoetbald, maar uiteindelijk hing hij zijn voetbalschoenen aan de wilgen. Voor Matz was duidelijk dat kickboksen het voor hem is.
Trotse vader Iwan van der Pol mengt zich in het gesprek. Hij laat weten blij te zijn dat zijn zoon zoveel passie opbrengt voor de sport. Eigenlijk wil zijn zoon Matz meteen begin maart weer meedoen aan een ander gala lacht hij. “Hij heeft duidelijk de smaak te pakken”.

Rico Verhoeven als ambassadeur
Kickboksen is de snelste groeiende sport. Ed vertelt dat dat komt door het imago van de vechtsport, door ambassadeurs als Rico Verhoeven. Kickboksen kent zijn oorsprong in Japan en is een sport waarbij je met tactisch geplaatste stoten en trappen combineert. De stoten van het boksen worden als het ware aangevuld met trappen uit sporten als karate en taekwondo.

Voor Matz is het duidelijk dat hij doorgaat met kickboksen en hij is benieuwd waar het hem gaat brengen. Zijn sportieve instelling is heel duidelijk: “Als je vecht moet je er voor gaan”. Dat zijn toekomstige toeschouwers niet bang hoeven te zijn teleurgesteld te worden is ook duidelijk: “Mensen betalen genoeg om een goed gevecht te zien. Dat is mijn motivatie om hard te gaan”.

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen