‘Nooit geweten dat mijn oude boterham groen gas oplevert’
Een groep geïnteresseerde bezoekers van 12 tot 75 jaar bezocht zaterdag 22 april de kijkdag op de groene energiefabriek in Middenmeer. In drie shifts trokken zij over het HVC-terrein om alle onderdelen van de fabriek, waar gft verwerkt wordt tot groen gas en compost, te bekijken en vragen te stellen aan de deskundigen. ‘Afval scheiden deed ik al redelijk goed, maar nu ga ik het nog beter doen. Zeker nu ik weet dat ook etensresten belangrijk zijn om groen gas te maken’, aldus een van de bezoekers.
Voorafgaand aan de rondleiding was er in de bedrijfskantine een interactieve presentatie over groente-, fruit- en tuinafval en etensresten en het belang van afval scheiden. Drie Noord-Hollanders zijn de trotse winnaars geworden van een Calypso afvalbakje voor op het aanrecht om vanaf nu gft en etensresten meteen aan de bron – in de keuken – te kunnen scheiden.
Kijkdag gemist? Op 20 mei en 24 juni zijn opnieuw kijkdagen in Middenmeer.
De kijkdag bij de groene energiefabriek maakt deel uit van de voorjaarscampagne van HVC en haar gemeenten om extra aandacht te vestigen op het belang van groente, fruit en tuinafval en etensresten scheiden. Belangstellenden kunnen zich opgeven via www.hvcgroep.nl/gftkijkdagen Toegang is gratis, maar het aantal plaatsen is beperkt. Minimumleeftijd is 12 jaar en de rondleidingen zijn alleen geschikt voor mensen die goed ter been zijn.
Zo werkt de groene energiefabriek
In de groene energiefabriek doen de bacteriën het werk. Zij zetten groente-, fruit-, tuinafval en etensresten om in biogas, 24 uur per dag. Het biogas vormt de basis voor groen gas dat in Middenmeer het openbare gasnet op gaat. Het overgebleven materiaal wordt omgezet tot compost dat weer gebruikt kan worden voor tuinbouw.