maandag 24 juni 2024
spot_img

Kijkmiddag visinlaat Koopmanspolder Andijk

Bij de Achteroever Koopmanspolder, nabij het Westfriese dorp Andijk, start vrijdag 26 april een nieuwe proefperiode waarin onderzoekers van Witteveen+Bos en Fishflow Innovaties kijken welke vissoorten afkomen op lokstroom vanuit de Koopmanspolder. Iedereen die geïnteresseerd is, is van harte welkom een kijkje te komen nemen.

De proef
Tijdens de proefperiode van april t/m juli pompen onderzoekers op gezette tijden water uit de Koopmanspolder, via een visvriendelijke buisvijzel, het IJsselmeer in. Dit water, dat een andere samenstelling heeft dan het water in het IJsselmeer, is aantrekkelijk voor vele vissoorten. Deze lokstroom lokt vissen naar de ingang van de buisvijzel. Door deze open te zetten zwemmen de vissen vanuit het IJsselmeer de polder in. Daar worden zij door de onderzoekers opgevangen in een fuik om soorten en aantallen individuen te bepalen. Daarna worden de vissen vrijgelaten in de Koopmanspolder. Tijdens voorgaande onderzoeken zijn de karper, dunlipharder, blankvoorn en baars waargenomen.

Het onderzoek moet uitwijzen welke vissoorten afkomen op deze stroom en wanneer. Zo kunnen we in de toekomst de komst van bepaalde vissoorten naar dit soort polders sturen. Omdat de polder een aantrekkelijk paai en opgroeigebied is voor vissen kan dit bijdragen aan het verhogen van de visstand in en rond het IJsselmeer.

Achteroever Koopmanspolder
In 2012 heeft de provincie Noord-Holland, samen met Rijkswaterstaat en het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, de polder opnieuw ingericht. Deze staat met een visvriendelijke buisvijzel in verbinding met het IJsselmeer. De Koopmanspolder is een natuurontwikkelingsproject én proeftuin voor het waterbeheer van de toekomst. De afgelopen jaren is de flora en fauna polder in diversiteit toegenomen. Naast vele vissoorten komen ook verschillende ​vogelsoorten op de polder af.​

Welkom
Op vrijdag 26 april starten de onderzoekers om 14:00 uur bij de inlaat van de Koopmanspolder waarna er binnen een uur twee metingen plaatsvinden. De locatie bevindt zich bij de windmolen nabij de parkeerplaats die bereikbaar is via de Kagerdijk. Geïnteresseerden zijn van harte welkom aanwezig te zijn.

Meer informatie over de Koopmanspolder is te vinden op: www.helpdeskwater.nl/achteroevers

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen