maandag 24 juni 2024
spot_img

Kitty Smit verruilde het beeldhouwen voor het schilderen van olieverf- en krijtschilderijen

‘Door het vele doen leer je het vanzelf’

Na beeldhouwen vond Kitty Smit in schilderen een nieuwe passie. Op de Kunst- en Tuinroute in mei liet ze haar schilderijen voor het eerst aan het publiek zien. Daar liet ze zien dat ze zich in vier jaar tijd heeft ontwikkeld in verschillende stijlen en technieken: van levensecht tot ruige schilderijen van olieverf en krijt.

Een stapel volle tekenblokjes van vroeger liggen nog ergens in een oude doos. “Vroeger kon ik altijd wel leuk tekenen”, vertelt Kitty. Met die gedachte stapte ze naar schilder Berry Kuiper uit Zwaagdijk. “Berry gaf les in olieverf en dat vind ik nu zelf ook het leukst. Hij heeft zoveel talent en gaf mij goede tips, zo kan ik nu veel beter schaduwen schilderen.”

Anders kijken
Door de schilderlessen leer je anders naar dingen kijken, zo vertelt Kitty. “Als ik bijvoorbeeld naar dat tafeltje kijk, vallen de schaduwen, het lichtinval en de kleuren meteen op.” Hoe iets vervolgens op het doek verschijnt verschilt per persoon. “Ik vind het mooi dat iedereen kleur op een andere manier beleeft, dus over smaak valt niet te twisten. Zo schildert Berry heel mooi, hij kan de ziel in portretten schilderen, mijn eigen stijl is wat ruiger.”

De details laat Kitty veelal achterwege in haar schilderijen. “Daar krijg ik nekpijn van. Het liefst pak ik er een plamuurmes of paletmes bij.” Volgens Kitty ligt is het tijdens schilderen vooral de kunst om te durven. “Ik ben heel blij als het lukt, maar soms denk ik wat een dom ding en dan verscheur ik het weer. Door het vele doen en kijken leer je het vanzelf.”

Veel lokale talenten
Dat laatste werd Kitty duidelijk tijdens de schilderlessen. Na twee jaar stopten de lessen bij Berry en kwam ze in de schilderklas van Ankie van Lier uit Wervershoof. “Je staat er verstelt van hoeveel talent hier in de buurt is. Ik denk trouwens ook dat iedereen wel kan schilderen, áls je maar goed kan kijken.”

Bij Ankie werd Kitty opnieuw uitgedaagd. “Ankie is zo’n goede kunstenares, ze schildert met krijt en gebruikt veel kleur, in het begin dacht ik dat dat helemaal niets voor mij zou zijn.” Het tegendeel bleek waar. “Nu doe ik dit stijltje, ik let tegenwoordig goed op de kleuren, dat vind ik belangrijk als mensen een schilderij willen kopen.”

Ruig en realistisch
Met krijt schilderde Kitty een reeks kleurrijke schilderijen met mensen erop, wederom in een ietwat ruige stijl. Toch heeft ze ook een olieverfschilderij in huis hangen met een levensecht tafereel erop. “Dat was echt monnikenwerk, soms kijk ik ernaar en denk ik ‘heb ik dat geschilderd?’, ik heb er heel wat maanden aan gewerkt.”
Uiteindelijk zijn de dieren haar favoriete schilderonderwerp. Varkens, lammetjes, honden of koeien: ze hangen allemaal ingelijst in de keuken. “Schilderen is bovenal een leuke ontspanning. Als ik zin heb om te schilderen dan ga ik naar boven, buiten of de oude stal en ga ik daar mooi wat uurtjes zitten.”

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen