maandag 24 juni 2024
spot_img

Klaas en Truus Kelder vieren diamanten huwelijk

Vandaag, woensdag 21 augustus is het zover, Klaas en Truus vieren hun 60-jarig huwelijk. Met familie en vrienden maken ze er een mooie dag van, ze gaan uiteten en krijgen bezoek van de locoburgemeester. ‘We gaan er een mooie dag van maken!’

Heel wat jaren geleden
Klaas en Truus kennen elkaar al bijna hun hele leven. ‘Ik ben geadopteerd toen ik één of twee jaar oud was, wat heel uitzonderlijk was in die tijd. Klaas werd toen mijn neef, maar bloedverwanten waren wij natuurlijk niet. Klaas zijn ouders waren dus eerst mijn oom en tante en later werden dit mijn schoonouders’, aldus Truus. Klaas vervolgd: ‘Toen we trouwden zat het hele gemeentehuis vol, een neef en nicht die met elkaar trouwden was natuurlijk interessant!’ Men wist niet dat de twee geen bloedverwanten waren.

Van Assendelft naar Andijk
Klaas en Truus hebben jaren in Assendelft (en nog even in Krommenie) gewoond. ‘Toen Assendelft veranderde in Zaanstad voegde dat ons niet zo, maar we hadden geen serieuze verhuisplannen. Onze zoon Hans was vaak weg voor zijn werk en toen hij een keer thuis kwam vroeg hij of wij mee gingen als hij ging verhuizen. Hierover twijfelden we, maar toen hij het nog een keer vroeg zijn we overstag gegaan.’ Truus vertelt lachend dat zij het huis hier in Andijk hebben uitgezocht omdat Hans er niet was. ‘Hans zei: ‘als jullie maar leuk wonen’, en dat doen we!’ Klaas en Truus wonen bij Hans in.

Een bewogen leven
Het echtpaar heeft in al die jaren heel wat meegemaakt. ‘We zijn heel veel met de caravan op pad geweest en ook met onze sloep. Ik hou erg van fotograferen en deed dit dan ook veel, onderweg maakte ik veel mooie foto’s’, vertelt Truus. Ze gingen nooit twee keer naar dezelfde plek, tot ze in Overijssel een prachtig gebied tegenkwamen. ‘Daar hebben we zestien jaar gestaan met de caravan.’ Helaas is dit niet meer mogelijk in verband met gezondheidsproblemen. Nadat Klaas van de trap is gevallen moesten ze de auto, caravan en sloep helaas weg doen.

Klaas kreeg op zijn 43e een hartinfarct en was toen opgegeven. Inmiddels is hij 89 jaar. ‘Onkruid vergaat niet, ze willen me boven nog niet hebben’, lacht hij. Toen klaas 86 werd en dus twee keer zo oud als dat de verwachting was, hebben ze dit extra gevierd.
Vorig jaar is er een blikseminslag in hun huis geweest, ze waren toen alle drie thuis en niemand van hen is gewond geraakt, terwijl de gaten in de betonnen vloer zaten. Vlak daarna is er een autobrand op de parkeerplaats naast hun huis geweest, de wind stond gelukkig de andere kant op. ‘We hebben heftige dingen meegemaakt, maar gelukkig ook veel leuke dingen. Je moet er zelf wat van maken.’

Tegenwoordig
Het echtpaar vertelt dat ze het nu ook nog leuk hebben. ‘We maken graag legpuzzels van 1000 stukjes.’ Truus maakt graag cryptogrammen. Klaas kijkt graag televisie. ‘Het is een heel ander leven maar wel de moeite waard!’ Bekenden vragen wel eens waarom ze niet kleiner gaan wonen maar het stel redt zich, met behulp van anderen, nog prima en willen graag blijven wonen waar ze wonen. ‘Onze zoon kookt voor ons en we hebben een huishoudelijke hulp, daarnaast krijgen we thuiszorg van de Omring waar we heel erg blij mee zijn.’

Het geheim
‘We lachen heel veel! Mijn man heeft heel veel humor, ik minder hoor’, lacht Truus. ‘En je moet vooral niet denken dat je iemand kan veranderen, iemand is zoals die is.’ Klaas vervolgd dat hij niet weet waarom ze zo lang samen zijn maar Truus weet het wel. ‘Ik verwen hem veel te veel, dat hoor ik ook vaak van anderen, maar ik doe het graag!’ Het echtpaar is het ermee eens dat ze elkaar niet kunnen missen.

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen